Нестандардна операција у Крагујевцу, први пут у региону

У Клиничком центру Крагујевац урађена је операција тумора плућног крила, резом из трбуха. То је корак даље у примени минимално инванзивне хируршке процедуре. После операције, пацијент се добро осећа.

Већ првог дана после операције пацијент је пуштен на кућно лечење. Шездесетдвогодишњи Крагујевчанин, који је оперисан новом методом, прошао је мноштво контрола, и добро се осећа.

"То је супер прошло, ја нисам осетио операцију, никаквих проблема нисам имао, могу да се крећем, немам несвестице, немам ништа, могу да једем нормално", каже Југослав Милићевић.

Уместо стандардне видео-асистиране хируршке процедуре, део плућног крила, први пут у Србији и региону, уклоњен је на потпуно нов начин.

"Специфицност је у томе што се рез не прави на зиду грудног коша, већ се прави практично у горњем делу трбуха, испод доњег дела грудне кости, тако да је то ефектније", објашњава проф. др Слободан Милисављевић, грудни хирург КЦ Крагујевац.

Новина је и да пацијент на грудном кошу нема ожиљак и да су сачуване све коштане структуре.

Уз помоћ колеге Небојше Марића са Војномедицинске академије, операцију је извео петочлани тим крагујевачких лекара.

"Ова операција је била изазов за цео тим и тежићемо да ова процедура, тј, овај супцифоидни приступ буде стандард у решавању различитих стања", рекла је др Ана Луковић, која је специјализант грудне хирургије.

Проф. др Милисављевић наводи да је то посебно знајачно за операције тимуса, односно грудне жлезде, а све у циљу боље здравствене заштите нашег народа

А да наши грудни хирурзи знају да задиве свет, показују ранија достигнућа тима професора Милисављевића, који је с колегама с Машинског факултета, урадио и имплантат вештачког ребра и грудне кости.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи