Како изгледа јунски школски распоред, ко први "греје" клупе и зашто

Александар Пајић из Министарства просвете рекао је за РТС да за основне школе од понедељка почињу пробни завршни испити за ученике осмог разреда. Каже да се осмаци најпре враћају у клупе да поправе оцене, али ту могућност имају и остали ученици основних и средњих школа ако нису задовољни.

Од 1. јуна креће распоред по којем ће ђаци, уколико су незадовољни, моћи да поправе оцене, али и матуранти како би положили још један битан испит. У клупе се прво враћају осмаци, потом и петаци, шестаци и седмаци. Међутим, једино код осмака расте зебња и трема, јер их ускоро очекује полагање мале матуре.

Александар Пајић из Министарства просвете рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да за основне школе од понедељка почињу пробни завршни испити за ученике осмог разреда.

"Имали смо пробни завршни онлајн испит где су ученици сагледали колико су се припремили. Сада то могу да ураде у својим школама, које су 12. маја добиле процедуре у вези са епидемиолошким и хигијенским условима. Поштоваћемо све мере државе да би се ученици заштитили, јер дуго нису били у школи, направићемо мање групе да не би дошло до било каквих проблема", истакао је Пајић.

Од понедељка почиње полагање пробне мале матуре, а 17. 18. и 19. јуна је завршни испит у основном образовању.

Поправљање оцена 

Каже да се осмаци најпре враћају у клупе да поправе оцене, али ту могућност имају и ученици основних и средњих школа ако нису задовољни оним што су остварили преко комуникације са предметним наставником у току пандемије – предложеном оценом – могу да се јаве и уз распоред који праве директори школа.

"Све смо послали у процедуру која се мора поштовати из безбедносних разлога у односу на сваког ученика који долази у образовне институције. Имамо распоред који неће дозволити да буду веће групе ученика, предупредили смо нежељене ефекте да би наши ученици са радошћу дошли у школу, неће видети цело одељење, али има времена за дружење", каже Пајић.

Мање групе до 15 ученика 

Према његовим речима, биће мање групе, што зависи од простора учионице, до 15 ученика највише.

Од понедељка крећу осмаци, средње школе су такође од понедељка отворене за поправљање оцена, у основним школама прво долазе осмаци, а онда и остали ученици.

У јуну ће бити могуће да се организују екскурзије – од 1. јуна до 31. августа школе са јавним набавкама које су спровели, где су изабрали агенције моћи ће да реализују екскурзије у интервалу од три месеца, само да се договоре са агенцијама да направе анкес уговора са агенцијама.

"Новац ће бити преусмерен за екскурзије у нашој земљи, да се преусмери у домаће дестинације", каже Пајић. То је, како каже Пајић, једини прави начин да заштитимо сваког ученика појединачно.

Два нова смера у гимназијама 

У међувремену, Министарство просвете је увело и нове гимназијске смерове, тако да ће избор школе бити умногоме лакши: смер за сценске аудио-визуелне уметности и историјско-географски смер. 

Пајић каже да су специјализована одељења у гимназијама заокружили прошле године у области природних наука, а ове године су прешли на друштвено-хуманистичке науке – историју и географију, за ученике са посебним способностима.

"За сценску и аудио-визуелну уметност ће бити Филолошка гимназија у Београду, Гимназија 'Лаза Костић' у Новом Саду, Гимназија у Крушевцу и Друга крагујевачка гимназија", каже он.

Пајић је рекао да се за овај пријемни испит пријавило 145 ученика, а постоји 80 места јер сва специјализована одељења су са по 20 ученика, где се ради по посебним програмима, а додати су и специјализовани предмети за сваки тај смер посебно.

"Имамо ученике са посебним способностима за историју и географију у пет гимназија, Пета и Девета београдска, Гимназија у Сремским Карловцима, Прва нишка гимназија, Гимназија 'Вељко Петровић' у Сомбору, пријавила се 142 ученика, а има 100 места", рекао је Пајић.

"Надамо се да ће ови смерови оправдати све оно што је Министарство просвете урадило и испунити очекивања наших ученика", каже Пајић.

Повећаваће се квоте следеће године, истакао је Пајић и додао да је важно да смерови заживе и да ученици буду задовољни. "Надамо се да ће то испунити очекивања ученика и да ће моћи наставити школовање према усмерењима која су изабрали", каже он.

"У Крагујевцу имамо ове године предвиђено одељење ученика са посебним способностима за физику, Прва крагујевачка гимназија је у ствари Математичка гимназија за Шумадију, имамо то још у три гимназије, а то су Земунска гимназија и 'Јован Јовановић Змај' у Новом Саду, као и у Нишу", каже Пајић.

О спортским одељењима 

Што се тиче спортских одељења, Пајић каже да су додали специјализоване предмете. Поред Спортске гимназије у Београду, где је највећи број одељења, биће одељења у Новом Саду, Суботици, Нишу, у Ужичкој гимназији, Новом Пазару и Сремској Митровици.

Пријаве за специјализована одељења надарених за спорт ће бити 8. и 9. јуна, предају спортске резултате преко гранских удружења. "Осим што имамо наове наставне програме, имамо и смањење броја ученика, што је један од квалитетнијих помака за средњошколце", рекао је Пајић.

"Ученици информације у вези са конкурсом могу наћи на сајту Министарства просвете и могу благовремено да се обавесте о томе, комуникација је задовољавајућа, а то видимо и по пријављивању ученика и надамо се да ће бити све у реду до краја процеса", закључио је Пајић.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво