Кућни апарати могу да угрозе ваш живот, обратите пажњу на ове ситуације

Уређаји које сви имамо у становима су направљени тако да буду безбедни. Међутим, у неким ситуацијама они могу представљати озбиљну опасност. Када би требало да се обратите мајстору за помоћ?

Да чак и пуњач за телефон може да буде и те како опасан, уверили смо се ових дана. Двогодишња девојчица је ухватила кабл пуњача и угрозила свој живот.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, редовни професор Електротехничког факултета Јован Цветић рекао је да до таквих ситуација углавном долази због прекида каблова, односно губитка изолације на неком месту.

Мали уређај имају пластичан оклоп, што је доста добра заштита, али временом се и то поломи и дође до могућности директног контакта са фазним проводником.

Сви пуњачи имају кућиште које уђе у утичницу и то је безбедно. Међутим, због сталног пресавијања кабла у једном моменту се оголе жице и при контакту са телом може да дође до струјног удара.

Фенови за косу, ако им је кућиште метално, могу да буду опасни - имају трећи проводник који је уземљен, али сада су у 90 одсто случејева пластични па онда нема проблерма.

Фен ћете осетити да не ради како треба по мирису, што значи да је дошло до прегоревања унутра јер се пуни прашином и косом, он је најкритичнији јер може да се запали ако осетите мирис.

Сви уређаји који имају метални оклоп су потенцијални узрочници удара јер се фазни проводник наслони унутар уређаја који може да вибрира, као што је машина за веш или шпорет.

Неколико смртних случајева је било у последње време због бојлера, односно због његове неисправне инсталације. Потребно је контролисати бројлер с времена на време и проверити да ли је у старту урађена инсталација како треба.

"Ту немате контакт са кабловима, контакт ће се сам остварити унутар бојлера. Временом се грејач унутар бојлера се потроши, дође до контакта воде и проводника и то се пренесе на воду - односно на воду у кади или ако се туширате", објаснио је професор Цветић.

Бојлер треба искључити док се купате ради предострожности.

У каквом су стању апарати, како се заштитити

Говорећи о томе како да знамо у каквом су стању апарати, Цветић каже да свако мора бити технички образован да може барем визуелно да процени да ли је нешто исправно или не.

"Ако је реч о пегли, временом се при пеглању кабл који излази из пегле увија, оголи и види се да се може десити да дође до кратког споја и удара", рекао је он.

Професор каже да има неколико степени заштите. Прво то је визуелна заштита, а онда можете да осетите неки дим и мирис - то значи да је дошло до неког варничења и пражњења.

Уређај треба искључити и он мора да се однесе код сервисера, или га баците ако је јефтинији.

Извуците из утичнице тако што ћете ухватити пластичан део, тако вам се ништа неће десити.

На улазу у стан на разводној табли - имате осигурачку кутију која је класично штитила од прегоревања осигурача - сада су то склопке где се при асиметричној струји искључује комплетна инсталација и тако вас штите од удара. Када осете да се празни уређај преко вода, онда се искључује компелтна инсталација и у том случају мора мајстор да дође.

Не искључујте уређаје када грми

Говорећи о грмљавинама и апаратима, Цветић каже да не треба искључивати уређаје, то је некада била заштита или препорука.

"Сада вас штите сами уређаји који имају у себи заштитне елементе који би требало да вас заштите од пренапона, али ниједан уређај нема бесконачне могућности ако сте близу неког струјног пражњења - немоновно је да ће тај удар доћи", каже Цветић. 

Говорећи о томе колико често да проверимо мале уређаје, Цветић каже да после извесног времена морате купити нови уређај, а свака сумњива ситуација мора да се провери и да се позове мајстор.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи