Кад се пуњач за телефон претвори у опасност

Стање двогодишње девојчице из Земуна која је доживела струјни удар и даље је тешко. Несреће изазване додиром укљученог пуњача и струјним ударом су веома ретке. Kада се и пуњач за телефон претвара у потенцијалну опасност?

Двогодишња девојчица која је претрпела струјни удар животно је угрожена и налази се на интензивној нези Института за мајку и дете. На апаратима је за вештачко дисање, а рад виталних органа стимулишу лекови.

"Стање се није погоршавало од тренутка пријема, међутим, прогноза и исход овог стања је веома неизвестан и на дугачком штапу", каже докторка Снежана Ристић, начелница педијатрије Института за мајку и дете.

Несреће изазване додиром укљученог пуњача и струјним ударом су веома ретке. Зову их задесним повредама и због њих у Институт годишње дође једно или двоје деце. И успех лекара је половичан, све зависи од повреде, а лече се последице, каже докторка Ристић.

Најчешће се лече опекотине, и не само то, постоје системски ризици од струјног удара који је прошао кроз читаво тело.

"Најстрашније и најопасније последице које виђамо су оштећења мозга, односно централног нервног система", истиче докторка Ристић.

Живимо окружени кућним апаратима у старим кућама и становима. Нема прописа који захтевају периодичан преглед инсталација.

Ако су инсталације неисправне, неисправне су и утичнице за сваки уређај и за човека, па и када укључимо пуњач, апарат за терање комараца... А да ли су опасни и такви апарати?

"Може да буде опасно, поготово ако ни они нису адекватног квалитета, односно ако нису сертификовани. Код нас се не уграђују ни уређаји за преднапонску заштиту који вишак струје шаљу у земљу", каже Миомир Костић, професор Електротехничког факултета, стручњак за кућне инсталације.

Опасно је кад грми, искључите апарате са металним кућиштем 

А струја је опасна кад грми. Добро је пре грмљавине искључити апарате, јер гром ће их вероватно спржити и поправке нема.

За човека је најважније да не буде поред апарата који имају метално кућиште. Има ли заштите?

"Има, тако што људи у току грмаљавине неће боравити поред електричног шпорета, бојлера, машине за веш", каже професор Костић.

Према његовим речима, телевизори и компјутери не би требало да буду опасни, јер они имају изолационо кућиште. "Међутим, они сами могу да буду оштећени и тада је добро да се искључе а не да се користе", указао је професор Костић. 

Ризикујете и ако искључите мобилни 

Мобилни апарат и грмљавина – има тврдњи да су мобилни телефони безопасни, јер кад их носимо, они нису укључени у струју, а батерија је наводно заштићена од грома.

"На основу података којима располажем, не могу да кажем да постоје такви безопасни уређаји, а колико су опасни, не знам", каже професор Костић.

Раније смо, наводи, живели без тих апарата, а то што људи сада не могу без њих, то је једна у одређеним ситуацијама опасна навика, каже професор Костић.

Једноставно ризикујете и ако искључите мобилни, громобран штити објекат, а струјни удар долази електроводовима до утичнице у зиду. Ни уземљење, нити прекидачи нису апсолутна гаранција. Уосталом, осам милиона громова је дневно у свету.

Вероватноћа да добијете седмицу на лотоу мања је него да вас удари гром. То су црне статистике и веровања, склоните се и искључите апарат у близини.

Струја је опасна, не убије напон него количина која прође кроз тело, и то зависи од много чега.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво