Предрасуде, обичаји и навике јачи од закона

Институција повереника за заштиту равноправности обележила је 10. рођендан. На свечаности повереница Бранкица Јанковић сумира - у претходном периоду урађено је много, али стварне равноправности нема, док су предрасуде, обичаји и навике јачи од закона.

Прву деценију рада обележиле су хиљаде решених предмета. Међу њима, неки се, каже повереница, посебно памте.

"Могла би вам се обратити овде сама слепа девојчица, неколико слепе деце, која су добила превоз након наше препоруке. Десетине бубрежних болесника, који нису могли да се лече у једнојх болници пре наше препоруке. Бирачка места су данас готово у већини случајева приступачна за наше грађана с инвалидитетом, наравно, не још увек сва", рекла је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Међутим, она додаје да су тек на половини пута. Прве половине пута присећају се и они који учествовали у оснивању ове институције.

Невена Петрушић, бивша повереница за заштиту равноправности каже да су 2010. године били заправо на једној потпуној ледини.

"И ево подсећам све нас, то је година када смо у пракси имали један, једини случај решен - случај антидискирманције, а то је случај Крсмановача. И зато смо морали да се ослонимо на праксу Европског суда за људска права, на праксу тела за равноправност у Европи, од њих учили и градили нашу праксу", каже Петрушићева.

"Замислите да сте се одлично показали на разговору за посао, али нисте примљени само зато што сте особа са инвалидитетом. Или, замислите да сте мање плаћени од мушког колеге који обавља исти посао уз слично радно искуство само зато што сте жена. Управо је то био главни разлог за оснивање Канцеларије повереника за заштиту равноправности", каже амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Јерн Јелстад.

Он каже да су резултати и постигнућа повереника остварени током протеклих десет година показали да је вредело подржати рад канцеларије.

Амбасадор подсећа и да се тек 15 одсто српских држављана жали поверенику због дискриминације по било ком основу.

То би, додаје, требало да буде главни задатак у наредном периоду, како би следећи јубилеј ова институција обележила с процентом од 100 одсто српских држављана који се обраћају поверенику када је потребно.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво