Да се данас слави као некада, ових шест ствари бисте морали да знате

Широм бивше Југославије 25. мај масовно се славио као Дан младости и рођендан некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита. Симбол овог дана била је штафета младости, која се доживотном председнику СФРЈ предавала на стадиону ЈНА.

Идеја настала у Крагујевцу

Идеја о некад најпопуларнијој манифестацији у бившој Југославији потекла је 1945. године у Kрагујевцу, где је Одељење за спорт и фискултуру осмислило масовну омладинску штафету која ће проћи широм Југославије, и то трчањем најуспешнијих омладинаца који носе Штафету младости.

Прва Титова штафета

У првој Титовој штафети, учествовало је 12.500 омладинаца, који су претрчавши трасу дугу 9.000 километара, Титу предали првих девет штафетних палица и Плаву књигу са 15.000 потписа омладине Шумадије.

Титова штафета 1957. године постаје Штафета младости.

Прва Штафета младости кренула је из Kумровца, Титовог родног места. На путу дугом 3.500 километара прошла је кроз све републике, кроз многа мања места и веће градове у којима је свечано дочекивана уз специјално организован програм. 

Ко је први предао Титу штафету 

Част да прву Штафету младости свечано преда Јосипу Брозу Титу, на стадиону ЈНА, припала је Мики Трипалу, апсолвенту права и председнику ЦK Народне омладине Југославије, док су саму штафетну палицу израдили скулптор Владета Петрић и графичар Бошко Kарановић.

Централна манифестација на стадиону ЈНА 

Штафета младости је сваке године полазила из другог места и из друге републике, и увек масовно дочекивана широм некадашње Југославије.

Централна манифестација је организована на тадашњем стадиону ЈНА у Београду, где су пионири и омладинци изводили слет. 

Штафету су Титу, уз пригодну честитку са жељама за дуг живот и добро здравље, уручивали најбољи омладинци и омладинке.

Како су изгледале штафете 

Штафете су се углавном правиле од дрвета, али и других различитих материјала. Свака је била другачија и јединствена на свој начин. Увек су у свом дизајну, поред осталих детаља, садржале петокраку звезду, па чак и буктињу на самом врху, као устаљени симбол Југославије. Уметници из читаве земље добијали су могућност да осмисле њен изглед.

У време док је штафета обилазила државу, вести су пратиле сваки њен корак и локацију, како би народ у било ком моменту могао да зна где се она налази.

Главни слоган сваког "Дана младости" гласио је покликом: "Ми смо Титови и Тито је наш!"

Штафета се носила и после Титове смрти 

Иако је Тито преминуо 1980. године, Штафета младости је наставила да иде из руке у руку милиона младих људи од Триглава до Ђевђелије, само под другачијим називом "И после Тита – Тито", уз заклетву Југословена да ће истрајати на његовом путу и неговати "братство и јединство". 

Ношење штафете трајало је до 1987. године, пуне 42 године.

У Музеју Југославије може се погледати збирка штафета, израђених од најразноврснијег материјала, оригиналних облика и посебно значајних писаних порука из свих крајева Југославије.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се