Шта су професори из Америке препоручили студентима из Крагујевца

Шеснаест реномираних професора из Америке одржало је серију онлајн предавања крагујевачким академцима у оквиру студијског програма Мастер информационих технологија. Поред интерактивних предавања, студенти су имали прилику да се консултују са неким од најзначајнијих имена у свету науке о изовима која пред образовање доноси четврта индустријска револуција.

Нова знања и брзе промене карактеришу област информационих технолигија. То од наших студената захтева усавршавање, прилагођавање и праћење светских достигнућа.

Да би остали у игри, морају да имају мултифункционална знања. А, шта су научили од америчких професора?

"Предавања су разнолика, из различитих области, као што су машинско учење, клауд компијутинг, тестирање софтвера и слично. Профсори су вољни да са нама поделе своја искуства из индустије и да одговоре на сва наша питања", каже Анђела Благојеић, која похађа Мастер програм 4.0 на Универзитету у Крагујевцу.

Онлајн предавања, поред крагујевачких студената, пратили су и професори са факултета у Србији,на којима се реализује програм мастер 4.0.

Са друге стране екрана признати професори. Међу њима и Зоран Обрадовић, један од водећих научника у области вестачке интлигенције.

"Да им просто укажем на неке изазове области, на неке могућности, на неке апликације које се раде у мојој лабораторији. Ми радимо у овом моменту доста апликација везаних за проблеме у здравству", наводи Зоран Обрадовић са Универзитета Темпл у Филаделфији.

Поред медицине, информационе технологије имају широку примену у индустрији, привреди, свакодневном животу. Сарадња са професорима из Америке има за циљ да наше академце припреми за изазове које доноси четврта индустријска револуција.

"вероватно неће бити битно да ли седимо овде у Лос Анђелесу или Њујорку, Вашингтону и мислим да је то један нови модалитет наставе који ће вероватно да се примењује у будућности", сматра проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

За будућност се и спремају кандидати на програму Мастер 4.0, који се реализује на Универзитетима у Београду, Нишу и Крагујевцу. Србија је већ позиционирана у свету, као земља изузетих ИТ стручњака.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво