Војска већ интервенисала у Шиду, 18 миграната враћено у прихватни центар

Војска je стигла у Шид како би превентивно контролисала три центра са скоро 2.000 миграната. Ноћас је већ интервенисала и 18 миграната вратила у прихватни центар.

Око 70 припадника Војске Србије распоређено је у три прихватна центра – "Адашевцима", "Принциповцу" и "Шид - Станици". У тим центрима борави око 1.900 мигираната из 18 земаља. Проблем за локално становништво су, кажу, нерегистровани мигранти који бораве на отвореном. 

Зоран Семеновић, заменик председника Општине Шид рекао је за РТС да је од јутрос на том подручју далеко стабилније и да су припадници војне полиције ноћас вратили 18 особа у прихватне центре.

"Ситуација од кад су припадници Војске Србије заузели своје положаје је далеко стабилнија. У току ноћи је дошло до привођења, враћања 18 лица у прихватне центре, што је далеко безбедније него свих дана претходно", рекао је Семеновић.

Семеновић је рекао да се грађани шидске општине захваљују председнику Вучићу, а посебно Војсци која је својим деловањем и радом у овом тренутку и брзом интервенцијом спречила сваки покушај угрожавања безбедности људи и имовине.  

Он је указао да су под највећим притиском насеља Принциповац, Воловин, Сот и Батровци, јер у тим местима мигранти немају намеру да се врате у центре које су напустили.

"Они онда бораве по туђим викендицама, њивама, шумама, шумарцима и одатле покушавају да да се домогну границе према Хрватској", истакао је Семеновић. 

Mинистар одбране Александар Вулин данас је са замеником начелника Генералштаба ВС генерал-мајором Петром Цветковићем обишао јединице и рекао да је Војска Србије преузела одговорност за спољно обезбеђење мигранских кампова у Општини Шид.

Председник Александар Вучић је одлуку о слању војника у Шид донео на основу безбедносних процена и захтева грађана.   

Војници ће се смењивати у три смене на пунктовима испред прихватних центара.  

Највећи проблем у шидској општини праве нерегистровани мигранти које су мештани затицали, не само у својим двориштима него и шумама и на њивама, у воћњацима, због чега су се осећали небезбедно и тражили помоћ државе.  

Војска Србије ће, као и до сада, чувати безбедност свих грађана, извршавати наређења и предузимати све мере ради реализације додељених задатака у складу са законом и Правилом службе.