Традиционални катастар више неће постојати

Службеници Републичког геодетског завода радили су и за време ванредног стања, а већ четири године реформишу систем и припремају се за потпуно гашење шалтера и прелазак на дигиталне платформе.

Редови у шалтер-салама Републичког геодетског завода требало би да буду прошлост, због тога што ће се катастар, према најавама директора РГЗ-а Борка Драшковића, од 1. јануара 2021. преселити на интернет платформу.

"Већ четири године смо у пројекту Светске банке и уз подршку донатора из Велике Британије, Шведске, Норвешке и Холандије и њихових експерата, ми смо доста тога реформисали у оквиру завода и ми се припремамо за потпуно гашење шалтера у Републичком геодетском заводу које по нашем важећем закону треба да се деси 1. јануара 2021. године", рекао је директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић гостујући у Београдској хроници на РТС-у.

Додао је да су током ванредног стања због коронавируса уведена е-заказивања.

"Тако да ако бисмо сутра хтели да идемо у катастар, ми бисмо сад узели мобилни телефон и за тридесетак секунди заказали када сутра да дођемо. Никога не би било, били бисте једини на шалтеру. Завршили бисте свој посао и изашли без икакве опасности да је присуство вируса у сали или не", навео је Драшковић.

Истакао је да реформа РГЗ-а представља напуштање традиционалног катастра и да је служба катастра почела да користи дигиталне платформе које су засноване на геопросторним подацима.

"Потребна је основна дигитална писменост" 

Драшковић је навео да је за коришћење нових платформи потребна основна дигитална писменост.

"Та основна дигитална писменост је неки ниво који је неопходан да би се ова наша софистицирана технологија и метода која се користи у нашем регистру, а ово су најкомплекснији регистри на свету. Земљишна администрација је најкомплекснија државна администрација", казао је Драшковић.

Директор РГЗ-а је истакао да ће се комплексни проблеми са платформом решити тако што ће је уместо грађана користити професионални корисници.

"Ако државни органи траже нешто од грађана они ће морати сами да узму од Републичког геодетског завода, па то се сад ради преко магистрале државних органа. Затим, нотари аутоматски прослеђују све купопродајне уговоре Републичком геодетском заводу, ми отварамо предмете, завршавамо тај предмет без да грађанин мора да долази на шалтер Републичког геодетског завода и добија на кућну адресу", рекао је Борко Драшковић и додао да су све дигиталне услуге РГЗ-а бесплатне. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво