Дестинација за оне који желе да искусе аутентично српско

Географски центар Србије налази се у селу Драча, надомак Крагујевца, па се за Шумадију с правом каже да је срце Србије. Управо тај крај, коме је природа све подарила, има изванредне потенцијале за сески туризам. Поред живописних крајолика, многобројне културно-историјске знаменитости сведоче о крају, који је поставио темеље модерне српске државе.

Шумадија дочекује ливадама и воћњацима, планинама и столетним стаблима, тајнама и легендама. Искрени и добродушни, како их је описао још Јован Цвијић, вредни Шумадинци су ту лепоту објединили у сеоском туризму - уточишту од убрзане свакодневице.

"Где људи себи могу да дају одушка и то од најмлађих, од деце, јер није исто ако је дете у стану или ако је у природи. Од људи који су радно активни до сениора", наводи Марија Радовановић из "Кочиног конака" у Горњој Сабанти.

И баш као да су Марин савет послушали Цветковићи са другог краја Шумадије, који су живот у граду замененили кућом у традиционалном шумадијском етно-селу.

Живе у складу са природом, а у сеоским пословима учествују и гости.

"Ми смо из тог разлога и дошли на село, да бисмо живели здравије, а да би живели морамо да се хранимо здравије. Најсигурнији начин за то је да сами произведемо храну", каже Драган Цветковић, који има "Јанин Рај" у Петровцу.

Светлана указује да су предности таквог живота велике. "Упућени смо једни на друге, што је у породици врло ретко", истиче Светлана Цветковић.

Шумадију атрактивном чини активан одмор, у укусно опремљенима брвнарама, етно селима и домаћинствима.

"Ужвати пре свега, у миру, чистом ваздуху, здравој храни, чистој води и уживати у ономе што у бити сва наша туристичка домаћинства имају", каже директор туристичке организације Крагујевца Бојан Павловић.

Историја живи у Шумадији 

Манастири, бање, воденице поточаре из доба Милоша Обреновића, аутентично покућство, ћилими и сламарице, огњишта сачувана од давнина - сведоче о некадашњем животу Шумадинаца. Историја коју су стварале бунџије и устаници, солунци и њихови потомци.

"Кућа је један од најстаријих објеката у овом делу Шумадије, која је саграђена 1806. године. Код нас можете пропратити целу модерну српску историју, од Првог и Другог устанка па све до данашњих дана", напомиње Иван Игњатијевић који ради у "Кући Чоловића", из Мале Врбице.

Рада Игњатијевић додаје да имају и садржаје којис у потребни модерном човеку - као што су базен, сауна, мини теретана, организовање пешачких и бициклистичких тура, посете ергелама и винаријама у околини.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се