Неки ће ипак морати да се врате у школске клупе, како ће то изгледати

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за РТС да се онлајн настава завршава до краја маја. Ученици од првог до четвртог разреда не морају да долазе у школе, јер је промењен правилник о оцењивању, рекао је Шарчевић. Министар објашњава шта се дешава 1. и 2. јуна са осталим ученицима, нарочито са осмацима.

Неки ђаци ће се ипак вратити у школске клупе. За кога важи нови школски календар објашњава министра просвете Младен Шарчевић.

Министар Шарчевић рекао је, гостујући у Београдској хроници РТС-а, да време испред нас иде својим током, вирус попушта и да се прати оно што саветују лекари и Кризни штаб.

"Направили смо квалитетно стратегију целе приче, настава на даљину се завршава крајем маја, за све нивое образовања, тиме смо избегли да се масовно деца и студенти окупљају у учионицама и амфитеатрима", рекао је Шарчевић.

Каже да када се заврши редовна настава нису завршене све обавезе. "Све што је могло да се уради онлајн је урађено", подвлачи министар.

Подсећа да има одређених студената који теоретски не могу да заврше вежбе, као што су у области медицине, технике, потом сликари, вајари.

"Ако то направимо кроз добар временски ход, ако то направимо у безбедним условима и уз мање људи присутних - онда смо урадили оно шта се од нас очекивало", рекао је министар просвете.

Ко долази у школу а ко не

Истиче да ученици од првог до четвртог разреда основних школа не морају да долазе у школе, јер је промењен правилник о оцењивању.

"Правилник нам је дао законску могућност да поред три четвртине оцена које су биле у дневнику на трећем тромесечју и полугођу - регулисали смо само број оцена - за последњи квартал понуђено је да се уради формативно оцењивање - свега оног то кандидат може да уради самостално на даљину. Анализа је показала да је три четвртине професора и ђака то урадило добро, а учитељи свакако добро", рекао је Шарчевић.

"Сви вуковци и одлични ђаци су радили пројекте, ми смо на пола реформе, и људи су штошта научили, ако дате групи деци одређене задатке они раде пројекат, то је виши ниво учења", указује Шарчевић.

Пошто су професори једини проценитељи, они су могли да све моделе који су вежбали у току наставе на даљину преведу у бројчану оцену и тиме је број потреба доласка у школу смањен на минимум, указује министар просвете.

Шарчевић каже да је важно да ће школе бити у малом броју ђака - све што се дешава од првог јуна ради од осам ујутру до осам увече, биће сви позивани у размацима, биће пауза да не могу да се друже и добијена су упутства од директора школе.

"Мислим да ће ово бити урађено како треба", сматра Шарчевић.

"Осми разред је генерација која има малу матуру, не мењају се датуми, али се мењају друге обавезе, јер нисмо хтели децу да видимо у мају у школи, као у неким земљама, где родитељи неће да врате децу", рекао је он.

Шта се дешава 1. јуна 

Замишљено је да осмаци 1. јуна дођу до школе, ако има пет одељења, долазиће на смену од по сат времена - да се региструју за матуру, да донесу књижице, слике, да се то печатира, понеће два теста кући која ће урадити самостално јер немају вајде да мувају, рекао је министар.

"Испробани су добри педагошки модели, радимо студију са Институтом за педагогију и Заводом за квалитет и имаћемо добре резултате које можемо да користимо", каже Шарчевић.

Објашњава да осмаци морају та два теста самостално да ураде код куће, онлајн тест је био провера себе, дати су задаци затвореног типа, на правој матури ће бити пола-пола, да деца то виде и провере. Направњен је модел да се прегледа и "пешке" или преко софтвера, а скенери су послати у све школске управе и на КиМ.

"Штампарија која је обезбеђена преко кабинета премијерке је у Заводу за квалитет и наштампани су пробни тестови, главни тестови и резерве и не могу да буду проваљени. Мали број деце ће радити у учионици", указује Шарчевић.

Подсећа да су се раније прегледали тестови само уз професора из друге школе, што се није показало као ефикасно.

Прошле године се радио мали пилот да школа буде одговорна за то да ли су преписивали или не. "Послаћемо супервизоре, имаћете пет, шест ученика. Када дође права матура нема никога, сви су отишли", каже министар.

Шта се дешава 2. јуна 

Другог јуна деца поново долазе у размацима и доносе два решена теста, да осете задатке, и радиће у школи математику и видеће како тестови изгледају у правој форми за 17, 18. и 19. јун.

Шарчевић објашњава да су првог и другог деца око тога у школи, трећи, четврти и пети јун - осмаци морају да поправе неке оцене, 6. почиње обавезна припрема, суботама ће бити онлајн а осталим данима могу да дођу у малим групама у школу, где ће добити сваку врсту подршке.

"Пети, шести и седми - користиће другу и трећу недељу, имаће осам дана за све процесе, само они који желе или коме наставник каже - мораш да дођеш, а ради се о 20 одсто ученика - ће да дођу. Ако неко мисли да је на гомили није, размакнуто је за осам дана, водили смо рачуна о свему", каже Шарчевић.

"За понос наставницима је да су показали много више вештина него што је систем планирао да може да се деси. Ми смо највећи ниво наставе понудили деци, највише посла урадили", закључио је Шарчевић.

Распоред за средњошколце 

Каже да су 20. јуна припреме у школама за гласање, 22. ће бити завршени прегледи тестова, 23. су резултати, па се иде у редовну процедуру - листа жеља, први круг, други круг.  

Што се тиче средњошколаца, министар објашњава да ученици четврте године прва три дана долазе да поправе оцене, у различито време, код различитих наставника.

Указује да четвртог, петог и шестог јуна бране матуру и имају одбрану рада, од 6. се посвећују припремама за пријемни на студије - 24. јуна.

"Прва, друга и трећа година, као и пети, шести и седми разред долазе у разно време и завршавају оно што нису завршили, ко не жели има успех, има 75 одсто оцене - не мора. Очували смо систем и унапредили га, сам процес мале матуре биће унапређен", истакао је Шарчевић.

На крају је рекао да ће о матурској вечери говорити другом приликом када буде имао боље информације. 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се