Светски дан слободе медија

Широм света и у Србији обележава се Светски дан слободе медија, уз указивање на све већи притисак и све тежи положај медијских радника.

Из ОЕБС-а указују на круцијалну улогу медија у борби против ширења лажних вести. Апелују да се новинарима допусти да раде без страха и да се подрже медијске куће које су током пандемије ковида 19  запале у финансијске потешкоће.

"Наше здравље не зависи само од доступности медицинских установа, већ и од поузданих информација о пандемији, њеној еволуцији и начинима заштите и нас и људи у нашем окружењу. Осим тога, медији играју круцијалну улогу у борби против ширења лажних вести", поручио је Харлем Дезир, представник ОЕБС-а за слободу медија.

Слобода медија је право, не само новинара, већ и сваког од нас, поручују из ЕУ и истичу да је данас више него икада слобода медија темељ демократских друштава која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама.

"Слобода медија долази са одговорношћу да се извештава непристрасно и професионално, без страха и наклоности. Зато је веома важно за све земље, а посебно постојеће и будуће чланице ЕУ, да бране и промовишу слободу медија", истиче шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

Заштитник грађана Зоран Пашалић наводи да у области слободе говора и изражавања у претходној години нисмо забележили напредак већ смо, каже, сведочили бројним кршењима права и угрожавања медијских слобода.

Министарство културе и информисања уз честитку новинарима и медијским радницима позива их да више пажње усмере на веродостојност информација, да се понашају одговорно и професионално.

Новинарска удружења указују на тежак положај новинараУдружење новинара Србије страхује да ће лош економски положај, додатно угрожен пандемијом, довести до отпуштања новинара и гашења медија.

Из НУНС-а указују на све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца који свој тежак и одговоран посао обављају за "понижавајуће плате, најниже међу свим професијама које подразумевају висок ниво знања и интегритета".

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Светског дана слободе медија указује на значај тачног, поузданог и благовременог информисања грађана које долази до изражаја у временима пандемије ковида 19.

"Ово је прилика да се медијима изрази захвалност јер су захваљујући њиховом извештавању, приче о најугроженијима стигле до јавности, али су у исто време, информације стизале до најрањивијих. Због тога медији представљају важне савезнике и партнере чији су улога и значај немерљиви за свако демократско друштво", поручила је повереница у писаној изјави.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво