УНС и НУНС указују на тежак положај новинара

Светски дан слободе медија, 3. мај, ове године другачији је од свих до сада: Због пандемије коронавируса, медијима, посебно штампаним, тираж је драматично пао док су локални медији остали без прихода од маркетинга.

Удружење новинара Србије страхује да ће лош економски положај, додатно угрожен пандемијом, довести до отпуштања новинара и гашења медија.

У саопштењу Удружења новинара Србије наводи се да ће годину између два Светска дана слободе медија новинари памтити по хапшењима: новинарке портала Нова Ане Лалић, уреднице Коссева Тање Лазаревић, екипе КТВ Данијела Радића и Роберта Бајтаија, али и узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића.

Крши се претпоставка невиности, приватност, објављују подаци из здравствених картона. Косовски портал Газета Сињали објавио је личне податке 210 Срба, Горанаца и Рома који су се нашли у карантину или су евидентирани као оболели од коронавируса, а јавни сервис Косова оптужио је Српску православну цркву да болест лечи "примитивном руском методом" и да су српски манастири "пуни руских шпијуна ", чиме је угрозио права целе српске заједнице, наводи се у саопштењу УНС-а.

"Новинари ће се ове године сећати и по конференцијама за штампу у време пандемије без присуства новинара с објашњењем да је то последица бриге за њихово здравље", истиче Удружење и додаје да ће се памтити и реаговање министра одбране Александра Вулина на необјављени текст бившег министра Драгана Шутановца написан за Недељник. То реаговање и каснији одговор из кабинета министра одбране изазивају сумњу да је пресретнута електронска пошта или да су прислушкивани телефони чланова редакције Недељника, истакнуто је у саопштењу.

"Годину за нама обележило је и повећање броја физичких и вербалних напада, притисака, увреда и кампања вређања новинара које не долазе само од центара моћи него и од самих колега. Толико међусобних оптужби и увреда међу новинарима није било од деведесетих година прошлог века", истиче Удружење новинара Србије.

Ово удружење очекује да ове године буде потврђена првостепена пресудама убицама Славка Ћурувије, да буду оптужене убице Милана Пантића, да коначно буду покренути поступци за убиство 17 колега убијених и несталих на Косову и Метохији од 1998. до 2005. године, као и за ратне злочине почињене над 16 медијских радника РТС-а и троје кинеских новинара страдалих у нападима НАТО-а 1999. године.

Очекују и да буду осуђени извршиоци и налогодавци паљења куће Милана Јовановића у децембру 2018. године.

"Настављен је суноврат пројектног суфинансирања медијског садржаја. Супротно прописима, све више новца грађана одлази медијима који отворено крше Кодекс новинара", наводи Удружење Новинара Србије.

НУНС: Замрачите екране, угасите тон

Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Грански синдикат културе, уметности и медија "Независност" позвали су све новинаре и медије да у недељу, на Светски дан слободе медија, у 11.55 искључе тон, замраче екране и ћутке се придруже акцији Пет минута громогласне тишине.

Акција се одржава како би надлежне и најширу јавност упозорили на изузетно тежак положај новинарства у Србији.

"Позивамо медијске раднике да се заједно супротставимо отвореним и учесталим политичким и економским притисцима и претњама одговорном новинарству и да чинимо све како бисмо унапредили положај и углед новинарства и вратили изгубљено поверење грађана", наводи се у саопштењу.

Kако се истиче, темељ професионалног новинарства је слободно и објективно информисање грађана и допринос јавном критичком дијалогу у друштву, а одговорни новинари и медији не смеју пристати да јавни интерес подреде пропаганди и апологетици власти и да раде по диктату и за рачун политичких и економских моћника.

У саопштењу се подсећа да је на листи медијских слобода за 2020. годину Србија пала на 93. место, од укупно 180 земаља.

"У извештају Репортера без граница потпуно оправдано се указује да је после шест година власти Александра Вучића опасно бити новинар у Србији", оцењује се у саопштењу НУНС-а и додаје да су критички и истраживачки новинари и медији свакодневно изложени непријатељском третману и притисцима, пре свега власти, па затим и економских извора.

У саопштењу се указује и на све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца који свој тежак и одговоран посао обављају за "понижавајуће плате, најниже међу свим професијама које подразумевају висок ниво знања и интегритета".

Удружење је у саопштењу поновио захтев да се расветле убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, а налогодавци и починиоци злочина да се приведу правди.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара