Рабин Асиел уочи Песаха: Битка за слободу се води у сваком поколењу

Рабин Исак Асиел обратио се јеврејским верницима преко сајта београдске синагоге поводом великог празника Песах који почиње сутра и траје наредних седам дана.

Три дана пре него што је проглашено ванредно стање у Србији због епидемије, рабин је затворио синагогу и објавио да је у овом тренутку библијска заповест слушати реч лекара.

Како је поручио, иако физички одвојени, Песах се дочекује у још чвршћој заједници.

У обраћању верницима поводом великог јеврејског празника ослобођења из египатског ропства, Асиел је истакао да се ове године неће прославити у јеврејским општинама Србије као што је то био случај до ове године, али ће верници бити повезани читањем Хагаде.

Нагласио је да је значење речи Хагада, која долази од корена речи "казивати" сродна са кореном речи "повезати се", "удружити се".

"Ове године ћемо иако сваки у свом дому, казивањем Хагаде, сви бити повезани, иако на изглед одвојени просторно. Казивање Хагаде исте вечери у исто време ће нас повезати као људе, као Јевреје, у још чвршћу заједницу. Хагада је наш времеплов кроз 40 вековну историју и наша визија садашњости и будућности", каже Асиел.

Основна порука Хагаде је, како истиче, да у сваком поколењу и нараштају човек треба да се понаша као да је он, лично, изашао из Египта као симбола свега што нас поробљава на путу до остварења визије пророка Михе - "Сваки ће мирно живети под лозом виновом, под смоквом својом и нико га неће плашити."

"Битка за слободу се води у сваком поколењу", нагласио је рабин Асиел у свом обраћању чланству.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи