Марковић: Ова криза је на неки начин лакша од бомбардовања, нисмо сами

Прошла је 21 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију. Сада је страх од бомби заменио вирус корона. Историчар Предраг Марковић рекао је за РТС да је бомбардовање показало да можемо да издржимо много и да треба да се сетимо тог искуства.

Данас је 24. март, датум дубоко урезан у нашој свести и сећању. Број страдалих ни 21 годину после ваздушних напада није дефинитивно утврђен: процене се крећу од око 700.000 жртава војних и цивилних до око 2.500 погинулих цивила и још око 1.000 војника и полицајаца.

Тешко су оштећени путеви, школе, болнице, наша телевизија, споменици културе. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, историчар Предраг Марковић је истакао да велики проблем праве албанске жртве.

"Непријатно им је да кажу да су Американци убијали Албанце, ти заштитници Албанаца су убили више Албанаца на једном месту него било где другде. Убили су на једном месту 300 Албанаца", подсетио је Марковић.

То је, како каже Марковић, као у "Балканском шпијуну", очекују да се извинимо зато што су нас тукли.

Говорећи о случају браће Битићи, Марковић каже да Американци занемарују хиљаде жртава у бомбардовању, па се сада при свакој посети званичника покрене тај случај. "А за нашу децу, мостове, тоне осиромашеног уранијума, то нема везе", указује историчар.

Како каже, на дугу стазу показаће се да је на Косову најтрајнији траг бомбардовања осиромашеним уранијумом, јер је проценат оболелих од рака већи на Косову него у Србији, зато што је највише уранијума тамо пало. Додаје да њихови политичари олако жртвују свој народ, важно им је да истрају у сну о херојском рату него да признају да је то несрећа и за Албанце.

"Мислили су да ће кратко трајати и, када се Србија није предала, сетили су се избеглица, а оне су отерене бомбама, стотине хиљада Албанаца је напустило своје куће, није српска агресија на властитој земљи отерала Албанце", каже Марковић.

Према његовим речима, бомбардовање је изазавало избегличку трагедију. Кренуле су бомбе па стотине хиљада албанских избеглица.

"Бомбардовање је показало да можемо да издржимо много, треба да се сетимо тог искуства. Ова криза је на неки начин лакша од бомбардовања, нисми сами, тада смо били грозни народ, мрзели су нас и многи добри људи који верују Си-Ен-Ену", каже Марковић.

"Спремнији смо да издржимо рат са невидљивим непријатељем" 

Сада смо спремнији да издржимо рат са вирусом, истакао је он.

"Тај 'томахавк' је изгледао као поморанџа која скакуће по небу. Син ми је рекао да ће нам спалити кућу, рекао сам да неће, а он је рекао – видео сам на телевизији – и на крају све то прође и остају пориче о хероизму", каже Марковић.

Нисмо регулисали статус хероја са Кошара и Паштрика, подсећа Марковић.

Истиче да су наши људи чували границу јер "ко зна шта се ваљало с друге стране Проклетија" и држава није регулисала њихова примања као ни стамбена питања.

Сада се боримо се са невидљивим непријатељем. Потребна је гвоздена дисциплина од 29 дана, како наводе кинески експерти.

Коментаришући изјаве кинеских лекара, Марковић је рекао да је бомбардовање трајало три пута дуже од ових 29 дана, па се нада да ћемо успети да се стрпимо толико. 

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи