Проговори да видим ко си

С намером да деци и младима помогне да се боље усмено изражавају и стекну навику да негују културу говора, комуниколог Слободан Роксандић написао је књигу насловљену по чувеној Сократовој мисли „Проговори да видим ко си“. Настала је као резултат његових образовних радионица које је за осам година у Србији, Републици Српској и дијаспори похађало више хиљада ђака и наставника.

У зависности од боје гласа, разговетности изговора, избора речи, брзине говора, гласности, говора тела који прати изговорено и других елемената, стиче се утисак о говорниковом самопоуздању, речитости, стручности, искрености, уверљивости, каже Слободан Роксандић. Изразити се јасно, разумљиво и без страха, кључ је добре комуникације и успешног наступа у било чему чиме се бавимо.

"Пишући ову књигу желео сам да искористим актуелан тренутак, 21. век тако да сва деца и млади и сви који буду читали клњигу, могу да преко кју-ар кодова да одлазе директно на добре говоре, на то како је некад Пера Краљ говорио поезију, да добијемо добре узоре да оде исто тако на више од двадесет аудио и видео лекција, које показују како нешто треба рећи како не треба рећи", рекао је Слободан Роксандић.

Обједињено је знање из области технике гласа, дикције, културе говора, невербалне комуникације, психологије, комуникологије, реторике и беседништва. Књига је намењена ученицима основних и средњих школа, као додатно наставно средство на часовима српског језика и књижевности.

"Макар један час недељно, може да се ради заправо култура говора. Треба да се ради, и многи не стижу од обимног програма да се тиме баве, али показује се да, ако са децом урадите тај основни програм говора, да онда добијате с друге стране повратну информацију и да они више желе да читају, више желе да пишу боље, јер од говора почиње, све", сигурна је Маја Буњац, професор српског језика и књижевности у гимназији "Црњански".

Беседе, муцање и поштапалице 

О ефикасности програма и вежби сведоче учесници такмичења у беседништву и рецитовању у знак сећања на Љубицу Копривицу, професорку српског језика и књижевности.

"Мени су ове радионице биле веома корисне, зато што сам ја муцао и моја друга беседа је била о муцању. Ја сам да би ту трему,  ту незгодну ситуацију да би превазишао, ја сам своју беседу почео вицем и рекао сам да два муцавца играју баскет, и први каже стани ффф... други каже касно си рекао... и касније је ишло све боље и боље и - освојио сам друго место. Следеће године сам се опет пријавио и ове године сам био први", испричао је Димитрије Николић, ученик седмог разреда ОШ "Ђорђе Костић" у Београду.

"Мени је лично програм културе говора помогао да се доста решим треме, помогао ми је да контролишем свој глас који је по природи ужасно јак, и заправо ми је помогао да могу да се запослим, односно да радим на синхронизацији цртаних филмова јер је ту јелте говорење веома битно", рекао је ученик четвртог разреда гимназије "Црњански", Василије Првуловић.

"Мислим да свакодневно користимо доста поштапалица и моји вршњаци а понекада чак и професори. Исто тако мислим да је мени лично овај програм доста помогао да освестим колико то лоше звучи када користимо те поштапалице. Значи, овај, или се реченица почиње са па, брате итд... Има много страних речи које користимо, не само у свакодневном говору, него и приликом дописивања и било чега сличног и скраћеница исто тако, тога има највише вероватно", испричала је Анђела Алвировић, ученица четвртог разреда 13 београдске гимназије.

Читалац књиге Проговори да видим ко си може да сними аудио запис са одређеним задатком и то пошаље Удружењу „Изражајност". Имејлом ће добити одговор шта би требало да се уради на усавршавању говора.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво