Ивануша: Потребно мере прилагођавати ситуацији

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша је рекао за РТС да проглашење пандемије Ковида-19 значи да се вирус проширио у више од три региона света и да се шири у локалним заједницама. Истакао је да Србија у овом тренутку има адекватне мере и да је потребно пратити ситуацију.

Маријан Ивануша је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је било кључно проглашење ванредне ситуације на глобалном нивоу у јануару и да проглашење пандемије не доноси ништа посебно ново већ је то само последње упозорење замљама да озбиљно схвате ситуацију и да раде на мерама за заустављање ширења вируса.

Ивануша је рекао да се свака земља сусреће са различитом ситуацијом и да мере зависе од тога.

Он указује на то да је јуче у Кини било 45 нових случајева, од тога четири ван провинције Хубеј. Наводи да је Кина постигла резултате захваљујући агресивним мерама.

Није суштина само у затварању градова и региона, рекао је Ивануша, већ и у томе шта се ради. На пример, у Вухану је 10.000 стручњака који су пратили сваки контакт сваког потврђеног пацијента.

Ивануша наводи да би мере требало да се мењају из дана у дан и да се прилагођавају ситуацији. Рекао је да СЗО има одличну сарадњу са Србијом.

Како каже, Србија у овом тренутку има оне мере које су потребне, прати се ситуација, тестирају се особе које би могле бити заражне и лече се пацијенти.

Наводи да би у овом тренутку затварање школа било преурањено и да није потребно, нарочито јер се зна да је у свету мало заражених и облолелих међу децом.

Апеловао је на фирме да не терају запослене да долазе на посао болесни јер је то опасно, и да се обезбеди дистанца од најмање једног метра међу онима који раде.

"Обезбедите сапун и воду", рекао је Ивануша истичући да је реч о мерама које би требало практиковати и у приватном животу.

Закључује да је Србија у фази у којој нема епидемје већ се појављују пацијенти са вирусом који се тестирају.

Ивануша је истакао да је одговорност и на грађанима који би требало да прихвате мере Владе за спречавање ширења коронавируса и да их поштују.

Иначе, у Србији је потврђено 19 случајева заражених коронавирусом. 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се