Нема обуставе наставе, забрањени сви јавни скупови у затвореним просторима

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након састанка на Андрићевом венцу са државним врхом и стручњацима о коронавирусу, да још увек нема потребе затворити школе. Од данас су забрањени сви јавни скупови у затвореним просторима са више од 100 људи.

Председник Србије је на конференцији подсетио да у Србији има укупно 12 особа заражених коронавирусом.

Након консултација врха државе са свим стручњацима који раде на борби против коронавируса, председник је рекао да су донете одлуке о забрани јавних скупова у затвореним просторима до сто људи, појачаној контроли на свим граничним прелазима.

"Велики прелази ће наставити уобичајено да раде, док ће неки мањи бити затворени како би се контролисао улаз", истакао је председник. 

Замолио је држављане Србије који раде у иностранству да не долазе пред Ускрс, него да сачекају.

Такође, рекао је да се они који организују свадбе, крштења и велика славља воде рачуна о препорукама.

Према његовим речима, за сада нема потребе да се обустави настава. 

Одлуке донела струка, предузете све неопходне мере

Поручио је да одлуке нису доносили политичари већ најстручнији у нашој земљи.

"Нисам лекар ни ја ни Ана Брнабић да будемо паметнији од оних који су спасили много живота. схватили смо да је добро да се позовемо на струку и тада су резултати у нашем раду добри", истакао је Вучић.

Циљ је сада да, како каже, "криву држимо да не експлодира експоненцијално као што се догодило у земљама неупоредиво снажнијим од наше земље".

"Ако успемо да развучемо ту епидемијску криву, то је главни циљ, имаћемо их десетоструко мање него развијеније земље од Србије", наводи Вучић.

Прецизирао је да је, захваљујући уведеним мерама, од 21. јануара до 10. марта, надзором обухваћено око 71.000 путника. Од тога је, каже, у потпуности прегледана 2.234 превозна средства, не рачунајући аутомобиле, а од тога 1.925 авиона.

Донета су 204 решења, а под здравствени надзор стављено је 265 путника.

"На 10 граничних прелаза, три аеродрома и седам копнених сада су ангажована 62 инспектора и уведена је приправност за мање граничне прелазе са БиХ. Са Батроваца је јуче враћено укупно 26 путника", рекао је Вучић.

Не сме корона да нам уђе у хирургију 

Председник је рекао да је особа која се налази у тешком стању због коронавируса мушкарац из Кикинде, који болује и од других болести, а који је боравио код сина у Милану. 

Рекао је да је тај човек примљен у болницу због других болести, дијабетеса и бубрежних болести, те да је тек касније установљено присуство коронавируса, будући да тај човек није лекарима рекао да је боравио у Милану. 

Цела једна болница била је доведена у питање, каже Вучић.

"Не сме корона да нам уђе у хирургију. Само реците да сте били, да одмах проверимо. Реците нам да бисмо вас сачували", позвао је председник и апеловао на грађане да слушају стручњаке.

"Нећу да дозволим нападе на стручне људе због неких који паниче и нападају лекаре који се боре", наглашава Вучић. 

Има довољно респиратора 

Председник је нагласио да у Србији има довољно респиратора. "Имамо их више него довољно и ако дође до драстичног повећања броја заражених".

Најавио је да ће од сутра у Србију стићи нове количине специјалне епидемиолошке опреме – скафандера, чизама, маски, рукавица.

"Обучених људи и лекара имамо довољно", истакао је председник и најавио да ће на предстојећем састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел тражити финансијску подршку за Србију у борби против коронавируса.

Председник је поручио да му не пада на памет да бежи у самоизолацију јер је здрав и прав.

"Бићу са својим народом, лекарима и медицинским сестрама и тако ћемо заједно пребродити кризу. Надам се ћемо и у овоме умети да покажемо да бринемо о нашим старима и то колико нам је сваки човек страховито важан", истакао је Вучић.

Истакао је да ће лакари добијати посебне стимулације и награде за свој рад. 

Кон: Ускоро се очекује и локална трансмисија вируса

Епидемиолог Предраг Кон каже да се налазимо на почетку преношења коронавируса.

"У самом почетку тачно знамо ко се од кога заразио и како је дошло до оболевања. Та ситуација је и даље под пуном контролом. Мађутим, процењујемо да ће ускоро доћи до локалне трансмисије, када ће од тих 12 заражених које тренутно познајемо почети да оболевају и неки од контаката које сада дневно пратимо", рекао је Кон.

Говорећи о мерама које су предузете, Кон истиче да су оне у циљу успоравања преношења и да је то изузетно важно како не би дошло до наглог оболевања, посебно тешких случајева.

"Тада здравствени систем било које земље, видимо и Италије, не може да се суочи са тако експлозивним порастом тешко оболелих старијих од 75 година", додао је Кон.

Указао је да постоји огроман број "невидљивих људи" који траже и испитују сваки контакт и долазе до података на време, уколико почиње болест одмах га издвајају и изолују и на тај начин спречавају експлозиван пренос.

Мера забране окупљања са више од 100 учесника у затвореном простору ће, каже Кон, допринети спречавању ширења вируса.

Навео је да је та мера корисна у овом тренутку, да ће бити потешкоћа у њеном спровођењу, али да ће се њени позитивни резултати уочити када се подаци упореде са другим земљама где је дошло до експлозије вируса.

На састанку је, каже, заузет јединствен став да не треба затварати школе јер, како је објаснио, болест није показала тешку форму код деце школског узраста.

"Наставићемо са посебим праћењем и респираторних и обољења сличних грипу код школске деце, пратићемо изостајање из школе. Ако се примети било шта што је повезано са већим одсуствовањем, има смисла доносити мере затварања школа", каже Кон.

Пелемиш: Коронавирус под контролом, капацитети спремни

Захваљујући предузетим мерама, болест, ако се за њу то уопште може рећи, коју изазива коронавирус је под контролом, а сви расположиви капацитети су спремни, и за оне најтеже сценарије, изјавио је инфектолог, начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље Мијомир Пелемиш.

Навео је да надлежни никада нису ни рекли да неће бити оболелих, већ су се сви – здравствени систем, држава, понашали одговорно, говорили да је болест ту, те да је само било питање кад ће се појавити први болесник.

"За вирус нема границе, не може Министарство здравља да их заустави, ни у једној земљи није успело. А, душебрижницима који пишу разне ствари, поручујем да ми то све знамо, а доказ је да смо то све и применили и због тога смо међу последњима где се болест и појавила, и то и не у великом броју", рекао је Пелемиш.

То, каже, не значи да сутра неће бити и више оболелих, али су, истиче, надлежни потпуно спремни, а лекари посвећени послу и раде га на најбољи начин.

"Поред подршке здравственог система, председника, државе, државних органа, потребна је подршка свих грађана. Онај ко је био негде, има симптоме болести, прво треба да мисли на себе, јер ваљда воли себе и породицу највише, а онда и државу, да нам савесно, подацима које имају да помогну да благовремено зауставимо ову болест", рекао је Пелемиш.

Додао је да се не зна колико ће болесника бити, те да се не би бавио пророчанствима.

"Али ово је до сада резултат тога да је болест, ако се то може рећи за њу, под контролом и да су сви расположиви капацитети спремни сваког тренутка и за оне најтеже сценарије. Укључимо се сви заједно, зауставићемо ову епидемију. Много теже смо заустављали, из много тежих ствари смо изашли здрави и читави", рекао је Пелемиш.

Грађани са симптомима да се јаве и да не крију где су били

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић апеловао је на грађане да буду одговорни и да се јаве здравственим установама ако знају да су имали ризичне контакте и уколико им се појаве први симптоми. "Не оклевајте", поручио је Стевановић.

Каже да препознавање коронавируса није само задатак здравствених радника, већ и свих грађана.

"Неодговорност према себи се показала као велики проблем", рекао је Стевановић додајући да грађани не смеју да прикривају податаке о својим путовањима и контактима и крију то од лекара од којих очекују помоћ.

Јако је важно, додаје, да се препозна сваки случај и буде евидентиран, то јест да се направи листинг свих контаката како би се упорио број оболелих, јер у супротном неће моћи да се спречи оболевање и тешке форме болести.

Приметио је да је најтежа ситуација код оних који се нису одмах јавили или који имају и друге удружене болести.

Стевановић наводи да млађи људи добро подносе коронавирус, а најтеже хронични болесници за које је важно да што пре добију здравствену негу.

Једино тако можемо да сведемо смртност од коронавируса на меру земаља које су то успешно урадиле, као што је Кина.

Стевановић напомиње да тај вирус јесте опасан као сваки вирус, али да нема екстремну смртност као што је, на пример, ебола.

"Очекујемо и већи број оболелих и компликованије случајеве", додао је Стевановић и истакао да постоје капацитети и довољно обученог кадра да се носи са тим.

Апеловао је на здравствене раднике да када долазе у контакт са заражним да користе и најобичније маске, прање руке и рукавице.

Још једном је поновио да грађани треба да буду поштени и обавесте лекаре где су све били и тако им помогну да заштите, не само њих, већ и цело друштво.

Несторовић: Више се нећу шалити, а тачно је све што сам говорио

Доктор Бранимир Несторовић је рекао да се данас неће шалити, као претходни пут када је говорио о коронавирусу јер је у Србији, како је рекао, смех смртни грех.

"Све што сам тада рекао, све је тачно. Ризичне групе нису деца, али они вирус преносе старијима. Ризична група су старији од 70 година и према последњим подацима показало се да смртност није тако велика, као што се причало. Корејци су највише људи тестирали и утврдили смртност од око 0,9 одсто", рекао је Несторовић.

Подвукао је да коронавирус карактерише да је највећи број лако болесних и да је зато превенција готово немогућа: "Заражени се добро осећају, нарочито млади, они настављају да се крећу, не леже код куће, па се зато болест тако лако шири", додао је Несторовић.

Захвалио се председнику Вучићу што га брани и истакао да се против њега води кампања на Фејсбуку, али да му то ништа не значи.

"Ја не живим од рејтинга, иза мене стоји 40 година рада и моји пацијенти, који и даље долазе код мене", навео је Несторовић.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво