"Ветерина Београд": Узети узорци на Калемегдану, нема присуства хемијских агенса

Директор "Ветерине Београд" Будимир Грубић саопштио је да су екипе тог предузећа од јуче преконтролисале читав потез око и на Калемегдану, узимајући узорке земље, биљака и остатака.

Будимир Грубић је рекао да анализе показују да нема индиција да су било какве токсиколошке материје или присуство хемијских агенса нађени на узетим узорцима.

"Јавни тужилац је реаговао и наложио да се испита читав случај о којем су јуче писали поједини медији и друштвене мреже. Важно је држати се чињеница, а оне су такве да је у 'Ветерину' довежен један преминули пас, да смо уз помоћ МУП-а лоцирали и другог и њега такође довезли у наше просторије, док је ситуација са трећим преминулим псом таква да тренутно не знамо да ли је уопште боравио на поменутој локацији. Реч је о власничким псима", навео је Грубић.

Рекао је да ће стручњаци са Катедре за судску медицину Ветеринарског факултета урадити обдукцију и утврдити има ли индиција да су пси отровани.

"Ако има, узорци се шаљу на ВМА, чији ће стручњаци урадити токсиколошку анализу", прецизирао је Грубић додајући да ће се сви резултати знати за неколико дана.

Грубић је рекао и да власници у два случаја преминулих паса тврде да су животиње биле на повоцима и да нису конзумирале ништа са шеталишта, али да ће, уколико се покаже да пси јесу отровани, са власницима морати тачно да се утврди маршрута кретања паса, односно „могући сценарио" овог немилог догађаја.

Он је на крају демантовао да је реч о осам угинулих паса како су поједини медији јуче објавили.

Власници паса који шетају псе на Калемегдану тврде, међутим, да је за два дана угинуло осам паса. Неки од паса су се, наводе, отровали у петак, а тог дана је пала и киша, па мисле да је она спрала отров. Неки од власника су се, кажу, обратили приватним ветеринарима.