Патријарх Иринеј страхује да ће у Црној Гори доћи до физичких обрачуна

Патријарх српски Иринеј не види о чему би се преговарало са Владом Црне Горе пошто је, истиче, једино решење да се повуче Закон о слободи вероисповести.

Патријарх српски Иринеј је на крају своје посете Српској православној цркви у САД за портал Саборник рекао да у спорном закону нема ни говора о верској слободи већ о жељи да се дође до светиња и манастирских имања, које би се повериле "назови митрополиту Мирашу Дедеићу".

Жеља власти је, истиче, да има своју аутокефалну цркву, вреоватно с Дедеићем на челу, коју народ није прихватио. 

Патријарх каже да постоје индиције да ће доћи до физичких обрачуна, па чак и до проливања крви.

"Црногорци кажу: бранићемо животима својим наше светиње. Порука је врло јасна коју треба уважити у интересу и народа и Црне Горе и општег мира", поручио је Иринеј.

Патријарх Иринеј је рекао да је доласком митрополита Амфилохија црква доста оживела, саграђене су нове цркве и народ је почео да се враћа цркви.

"Жива црква и жив народ, вероватно је то некоме сметало", рекао је патријарх.

"Српска црква подигла Црну Гору" 

Патријарх Иринеј сматра да је оно што је црногорски председник Мило Ђукановић учинио не само незаконито, већ и против сваке памети, као и да он "атакује на највеће светиње српске и црногорске".

Каже да нису истините Ђукановићеве тврдње да је то била државна имовина до 1918. године, која је наводно касније прешла у српске руке.

"То није истина и не само да то није истина, него је српска црква и родила и подигла Црну Гору. Без српске цркве Црна Гора данас не би ни постојала, то је чињеница. Тамо су митрополити били господари Црне Горе", рекао је Иринеј.

"Мирне демонстрације никога не угрожавају" 

Истиче да се тамо дешавају "јесу мирне демонстрације, молитвене и одвијају се на јеванђелски начин, никога не угражавајући већ молећи се Богу у својим светињама и са народом чинећи литије да скрену пажњу онима који су надлежни за Црну Гору".

Патријарх каже да је такав став заузела и Америка и изразио очекивање да ће то доћи до "ушију господара Црне Горе".

Да посетимо, амерички архиепископ Елпидофор је раније у писму државном секретару САД Мајку Помпеу навео да се у Црној Гори крше људска и верска права православних хришћана.

Иринеј истиче да је и папа изнео мишљење да је то "нешто ненормално и противзаконито", као и сви патријарси који су дали подршку српској цркви у Црној Гори.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво