Студенти добили прилику да на пет дана буду пројектни менаџери

Како се на универзитету припремити за будући посао и наметнути послодавцима показују студенти Факултета организационих наука. "Буди пројектни менаџер на пет дана" назив је међународног пројекта који су организовали преко своје организације ЕСТИЕМ. Са 20 студената из десет Европских земаља, уз подршку неколико компанија, решавали су конкретне пословне проблеме.

Двадесет интелектуалаца различитих култура, језика и обичаја, решавају разноврсне задатке од еколошких преко техничких и медицинских. Максимилијан је на мастер студијама Техничког универзитета у Ахену. Први пут је у Србији и задовољан је организацијом, гостољубивим домаћинима и квалитетом предавања.

"Јуче смо учили како да отпочнемо пројекат, како да планирамо трошкове, како да се уклопимо у буџет, да проценимо ризике. Због тога смо раздвојени у неколико група по четири човека. Имамо фиктивну компанију која се трансформише из компаније која испоручује скутере у фирму за доставу дронова и то је наш пројекат", објашњава Максимилијан Бенек, Технички универзитет Северне Рајне-Вестфалије у Ахену.

Нина Нунеш, која долази са Техничког факултета у Порту, каже да организација пројекта одлична, а домаћини су им увек на услузи за све што је потребно.

"Ми у ствари радимо на здравственом пројекту о вештачком панкреасу за дијабетичаре и за сада смо прошли кроз неколико сегмената, од буџета до менаџмента ризика и имамо јасну слику о томе где наш производ иде и како да успе на тржишту", каже Нина Нунеш.

Координатор пројекта Бранислав Цвенић истиче да је главни циљ пројекта да студенти пре свега осете како је то бити пројектни менаџер и да кроз што више интерактивних радионица добију то искуство које ће им помоћи једног дана при налажењу посла.

У суботу, студенти ће представити своје пројекте, а оцењиваће их предавачи и колеге. Посебна вредност пројекта је и у томе што наши студенти могу да упореде своје знање са колегама са техничких факултета широм Европе, кажу предавачи.

"Оно што је мене пријатно изненадило јесте да су наши студенти јако добри. Било би можда претенциозно да кажем међу бољима, али се носе раме уз раме са студентима водећих европских факултета", наглашава др Владимир Обрадовић, директор Међународне асоцијације пројект менаџера.

Колико су овакви пројекти корисни, говори податак да пет до седам одсто студената у свакој генерацији успе да комерцијализује свој пројекат, што је, како кажу стручњаци, солидан проценат.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи