Вучевић: Подижемо систем, хакери тражили 400.000 евра у биткоинима

Сервери градских управа у Новом Саду, али и неколико других јавних служби у ЈКП "Информатика", хаковани су током викенда, а хакери траже биткоине да би откључали системе. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже да је реч о највећем хакерском нападу у Србији откад су уведене савремене информационе технологије.

Милош Вучевић је рекао за РТС да се никада у Србији није десио напад таквог интензитета.

"Практично је 1. марта у вечерњим сатима блокиран цео информациони систем Новог Сада. Нови сад је много радио на том пољу и ми смо цео град умрежили. Нападом на наш систем они су практично блокирали цео град", казао је Вучевић.

Према његовим речима, лични подаци грађана "апсолутно нису угрожени, јер се налазе на другој софтверској платформи".

"Напад је извршен на један систем где су подаци јавних служби, града Новог Сада, наших свих органа, а сви лични подаци грађана се налазе на другој платформи која није обухваћена нападом. То вам сада одговорно апсолутно тачно тврдим, тако да грађани немају разлога за бригу", нагласио је Вучевић.

Напомиње да је програм био под заштитом познатог антивирус софтвера који је купљен и лиценциран.

Упад у систем путем мејла

"Ради се о сајбер нападу не групе ђака или студената, ради се о међународном тероризму. И велика нафтна компанија из Хрватске је била нападнута пре две недеље. Више градова у Немачкој је тренутно нападнуто под истим таласом сајбер тероризма. Они су од нас тражили да откупимо наше податке у крипто валути у износу од 50 биткоина, па после је то пало на 20 биткоина. Да преведем, 50 биткоина на тржишту је негде око 400.000 евра. Нисмо, наравно, ништа платили", казао је Вучевић.

Наводи да се полако подиже систем.

"Имамо велику подршку БИА, полиције и Тужилаштва за високотехнолошки криминал. Данас нам долазе из Владине канцеларије за ИТ сектор. И премијерка је дала налог да се и они укључе", истакао је Вучевић.

Од јуче, каже, раде грађевинске дозволе, данас ће кренути обједињена наплата, после нас чека предшколска установа, а враћене су у рад и надзорне камере.

"Они су упали у наш систем, претпоставка је путем мејла, убацили неке своје алгоритме и практично закључали све податке, узели нашу базу и онда се јавили као класични уцењивачи", напоменуо је Вучевић.

Опомена за све у Србији 

Подићи ће се нови систем, и откуп се неће платити.

"Није реално да плаћамо, и Нови Сад нико не може да уцењује. Ради се о озбиљном интернационалном сајбер тероризму. Није ово да је неко учинио систем доступним и лако рањивим. Ради се о криминалцима који су веома фокусирани и стручни за ту област који очигледно желе да зараде енормне износе новца бавећи се сајбер тероризмом. Ово је опомена за све у Србији, не само за Нови Сад", истакао је Вучевић.

Указује да то што "смо гледали у филмовима, дешава се и код нас".

"Како будемо напредовали у ИТ и дигитализацији морамо бити свесни да морамо посебно водити рачуна о даљој заштити, посебно о заштити личних података грађана. Морам да се захвалим ИТ стручњацима из разних компанија који су дошли да нам помогну", навео је Вучевић.

Вучевић је најавио и отварање фабрике чоколаде у Новом Саду.

"Сутра полажемо камен темељац за фабрику чоколаде 'Бери Калебо'. Светски највећи произвођач какаоа долази у Нови Сад. Велика инвестиција не само за Нови Сад, него и за Србију. У фискалној години 2017/2018. имали су промет од 6,9 милијарди швајцарских франака. Прва њихова инвестиција у југоисточној Европи. У сарадњи са Универзитетом у Новом Саду, имаће академију. Једна економски здрава прича за Нови Сад и Србију", закључио је Вучевић.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара