Постигнут договор о амандманима на Закон о несталим бебама

Постигнут је договор о три амандмана на Закон о несталим бебама - саопштено је из кабинета председнице Владе. Амандмани су усаглашени са удружењима родитеља и представницима организација цивилног сектора. Измене ће бити унете у закон о којем ће посланици гласати сутра.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се по подне са представницима удружења родитеља несталих беба.

У саопштењу се наводи да је премијерка иницирала састанак како би и лично чула њихове примедбе и бојазни у вези са Предлогом закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији, који је у скупштинској процедури.

Састанку су присуствовали представници Београдске групе родитеља несталих беба, представници Иницијативе А11, Фондације за отворено друштво, као и народна посланица Татјана Мацура из Странке модерне Србије.

Састанку су такође присуствовали и представници Републичког секретаријата за законодавство, Министарства правде, Министарства унутрашњих послова и других државних органа.

Усаглашена три амандмана 

На састанку су усаглашена три амандмана на предложени закон, који ће одмах бити упућени Народној скупштини Републике Србије, а којима се решавају нека од спорних питања на која су удружења родитеља указивала.

Предложеним амандманима предвиђа се формирање Комисије за прикупљање чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији чиме се отвара јасан простор за покретање истрага, даље спровођење истрага и све неопходне истражне радње.

Посебно је важно што ће Комисију чинити представници државних органа, али и представници регистрованих удружења родитеља која се баве питањима нестале новорођене деце, а који ће у овој комисији имати већину.

Помак у сарадњи са државним органима

Родитељи из Београдске групе родитеља несталих беба сматрају да је данас направљен велики искорак и искрена основа за будући заједнички рад Владе и родитеља.

Они су истакли да су свесни да је реч о изузетно тешком и комплексном проблему, али да је јако важно што је на данашњем састанку, после дуго времена, направљен озбиљан помак у даљој сарадњи са државним органима.

Председница Владе Ана Брнабић изразила је жаљење што до оваквог састанка није дошло раније и истакла да су и Влада и она лично опредељени за наставак дијалога и сарадње са удружењима и родитељима.

Управо зато, премијерка је рекла да ће се већ следеће седмице састати са свим представницима удружења родитеља, како би детаљније разговарали о законским решењима, проблемима са којима се суочавају и о будућој сарадњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво