Од априла доступно 16 иновативних лекова са нове листе

Влада данас усваја нову листу лекова Републичког фонда за здравствено осигурање, на коју је стављено 16 иновативних лекова. Вршилац дужности директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже за РТС да се по први пут међу иноватиним лековима налази имунолошка терапија за карцином плућа која не само да продужава живот пацијената већ драстично мења квалитет живота.

Међу иновативним лековима су најновије терапије за карцином простате, малигни меланом, а први пут и најсавременији лекови за карцином плућа и мултиплу склерозу.

Сања Радојевић Шкодрић, в. д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање, каже да што се тиче карцинома плућа ове иновативне терапије моћи ће да добију сви пацијенти који испуњавају критеријуме струке - позитивност тзв. ПДЛ теста преко 50 посто и опште стање пацијента.

"Оно што морамо да кажемо, да грађани знају, уколико се да терапија пацијентима који немају адекватну позитивност, имају испод 50 посто или немају добро опште стање, онда долази до много горег стања пацијента него да није добио терапију", каже Радојевић Шкодрић.

За мултиплу склерозу сада је уведено седам лекова иновативне терапије. 

"Све пацијенте који болују од мултипла склерозе који су евентулано кандидати за иновативну терапију неуролози ће моћи да упућују на комисију РФЗО-а коју чине експерти и који ће по критеријуму струке одређивати који су пацијенти за иновативну терапију", објаснила је в. д. директорке РФЗО. 

Сања Радојевић Шкодрић је такође истакла да у Србији нема несташице маски. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи