Помама за заштитним маскама, ко треба да их носи и зашто

У Србији нема несташице заштитних маски - рекла је за РТС в. д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић. Пулмолог Бранимир Несторовић каже да маска нема велику заштитну вредност. Када сте болесни треба да носите заштитну маску да не инфицирате друге људе – то је сврха маске, истиче Несторовић.

Здравствени систем у Србији спреман је да прими прве оболеле од коронавируса.

 

Пулмолог на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој Бранимир Несторовић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да се не очекује велики број оболелих.

Несторовић подвлачи да је грип ове године био изузетно тежак и да млади људи оболевају. Статистике су код грипа непоуздане, јер се не пријављује сваки случај. 

"Рачуна се да на сваки пријављени случај имате бар десет пута више оних који имају блажи облик болести. Грип је био озбиљан проблем и прошао је незапажено", истакао је Несторовић.

Нови вирус није мистериозан, поручује Несторовић и додаје да је 80 одсто сличан САРС-у из 2003. године, али доста блажи.

"Необичност овог вируса је да су мушкарци осетљивији због тестостерона на деловање вируса, мушкарци старијег животног доба који имају тешке облике болести", наводи доктор.

Како каже, поставља питање шта би било да нема теста за коронавирус, били би пацијенти који имају грип, људи би кашљали, имали би запаљење плућа – исто као код грипа, нико не би приметио да нема теста.

Дневно у свету умре 50 људи од маларије, а то није интересантно медијски, каже Несторовић и додаје да је прича о корнавирусу је максимално пренадувана.

Психолошки ефекат заштитне маске 

Заштитна маска нема велику заштитну вредност, каже Несторовић и додаје да оне вреде само ако добро приањају на лице.

"Они који носе браду џабе носе маске, морали би да се обрију", објашњава Несторовић.

Према његовим речима, када сте болесни треба да носите заштитну маску да не инфицирате друге људе, то је сврха маске.

"Сврха маске је да заштити друге људе од вас, а не вас од тих који су инфицирани", каже Несторовић. 

Сад је несташица маски због ове помаме, али имате америчке маске М-95 и М-99 – филтрира 99 одсто честица.

Маске имају психолошки ефекат, јер људи мисле када ставе маску да су заштићени, а психа добро стимулише имунитет, указује Несторовић.

"Срби нису паничан народ, преживели смо санкције и већина људи не схвата ово трагично", закључио је Несторовић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво