Сви тестирани на коронавирус у Србији негативни

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да ниједна особа у Србији нема коронавирус. У току данашњег дана код шест особа се сумњало на потенцијално присуство коронавируса и код њих је утврђено да немају тај вирус, каже Кисић Тепавчевићева.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је, гостујући у Београдској хроници, да нема коронавируса у Србији.

Говорећи о анализама, истакла је да се оне чекају два до три сата. "Тако да се у току данашњег дана код шест особа сумњало на потенцијално присуство коронавируса и код њих је утврђено да немају коронавирус", каже она.

"Напомињем да ниједна особа која је у Србији нема коронавирус", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Институт "Батут" је подигао степен ризика на појаву коронавируса на умерен.

Објашњавајући шта то значи, заменица директора Института "Батут" рекла је да имамо жаришне трансмисије и ван продручја Кине – то су подручја Јужне Кореје, Јапана, Сингапура, Јапана, Ирана и Италије.

"Самим тим што се коронавирус налази ближе земљама са којима се директно граничимо, и степен уноса ризика је већи него када је био на подручју Кине", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Каже да су све јасније карактеристике коронавируса, извесно је да је његов доминантан пут преноса капљични – то је најједноставнији пут преноса. 

"Особа која је инфицирана може да у околину излучује вирус кашљањем, кијањем, али и причањем па и дисањем. То је најједноставнији пут преноса, практично никакве опште мере не могу да буду апсолутна заштита од вируса уколико нема вакцине", истакла је она.

Указује да се вирус малих богиња преноси капљичним путем, његова заразност је много већа него што је то случај са коронавирусом.

"Особа која има мале богиње може да зарази 10 до 15 других осетљивих особа, а код коронавируса је тај степен заразности процењен тако да једна особа може да зарази две до три особе – што је случај и са грипом", рекла је докторка.

Највише информација у епидемиолошким карактеристикама имамо на основу података из Вухана, са подручја Кине.

"Највише је особа испољило симптоме и знакове инфекције два до пет дана од експозиције, односно излагања, а практично све особе су то испољиле до десет дана, из предострожности смо говорили да је то две недеље", каже она. 

Постоје подаци да има пар појединачних случајева да су испољили симптоме у неком периоду дужим од две недеље, али потребно је дуже истраживање.

Епидемиолог Кисић Тепавчевићева је рекла да у овом моменту "Батут" са Министарством здравља кооридинише све активности, пре свега када су у питању активности Завода и Института, као и санитарне инспекције. 

"Сви делујемо као један велики тим и свако зна улогу у овом ланцу", закључила је Кисић Тепвчевићева. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2020, 14:17) - Grkinja [нерегистровани]

Proći će

Veliki je broj ljudi koji su razboleli i žive. Malo je njih što umro a medu njima samo jedan bez ikakvih problema.zašto da paničimo.? I to je kao grip.

(уторак, 25. феб 2020, 21:07) - Boba [нерегистровани]

Budite pametni

Ne sirite paniku.