Батут подигао степен ризика од појаве коронавируса у Србији на умерен

Расте ризик од импортовања инфекције узроковане коронавирусом САРС-КоВ-2 у Србију, и може се оценити као умерен, саопштио је Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут". Додају да се од 24. фебруара примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

Из Института наводе да се у Србији спроводе мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести које укључују дистрибуцију здравствених упозорења путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и, према индикацијама, здравствени надзор и изолацију оболелих и здравствени надзор над контактима или карантин за здраве контакте према дефинисаним индикацијама", наводи се у саопштењу.

Особе које су боравиле у подручјима интензивне трансмисије вируса позивају да се по повратку у Србију придржавају одређених препорука и да се, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, јаве на број 064 8945 235.

"У наредних 14 дана потребно је смањити контакте са другим особама у домаћинству, на радном месту или на јавним местима, ако се појаве симптоми инфекције органа за дисање (повишена температура, кијавица, кашаљ, цурење из носа, отежано дисање или друго одмах ставити маску преко уста и носа, појачати хигијену руку, избегавати контакте са другим особама, користити марамицу приликом кијања или кашљања и позвати телефоном епидемиолога Института или Завода за јавно здравље надлежног за подручје боравка", наводи се на сајту Батута.

Грађанима Републике Србије саветују да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса САРС-КоВ-2 због могућег ризика од заражавања новим коронавирусом.

Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује им се да избегавају контакт са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура), избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа, појачана и честа хигијена руку, ношење маски преко уста и носа, избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.

Подручјима интензивне трансмисије вируса САРС-КоВ-2 сматрају се: НР Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија (посебно северна Италија). Такође, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер "Дајмонд принцес", који је укотвљен у јапанској луци у Јокохами.

У свету је, до 23. фебруара 2020. пријављено укупно 78.833 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом, укључујући 2.463 смртна исхода. У Европи је регистровано 180 потврђених случајева инфекције новим корона вирусом, и то у: Италији (132), Немачкој (16), Француској (12), Уједињеном Краљевству (13), Шпанији (2), Русији (2), Финској (1), Шведској (1) и Белгији (1).

Осим НР Кине, случајеви Ковид-19 су регистровани у укупно 29 земаља и на једном броду укотвљеном у јапанској луци у Јокохами", наводи се у саопштењу Института.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво