Како добити повраћај ПДВ-а на опрему за бебе по новом, а како по старом Закону

Захтев за повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе може се поднети још данас и сутра. Нови Закон о финансијској подршци породице с децом је ступио на снагу, а стари још увек важи до првог јула 2020. године, што буни родитеље. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић објашњава за РТС када и како право на повраћај ПДВ-а родитељи могу да остваре по новом, а како по старом закону.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да сва деца рођена после првог јула 2018. године, када је ступила на снагу Измена и допуна закона о финансијској подршци породице с децом, уз прву рату родитељског додатка добијаjу једнократно 5.000 динара.

"Деца која су рођена пре првог јула добијају по старом систему где се повраћај ПДВ-а врши тако што родитељи полажу исечке и пријаву за повраћај ПДВ-а надлежној пореској управи", каже Ђорђевић.

Истиче да су по старом закону постојала ограничења на основу висине зараде и имовине родитеља, а да сада тога нема и сви родитељи добијају једнократну помоћ у износу од 5.000 динара.

"Стари закон истиче првог јула 2020. године. Последња пријава ће бити од првог о 15. јула за шест месеци у овој години и то ће бити крај. Од тада неће више бити деце која ће добијати по старом закону", истиче министар Ђорђевић.

ПДВ се враћа на млеко за бебе, кашице, креветац, колица, седиште за аутомобил, пелене...

Ђорђевић објашњава да родитељи могу образац да преузму са сајта Пореске управе и пошаљу га препорученом поштом уз све што је потребно приложити.

"По новом закону нема више подношења, уз уплату првог родитељског додатка добија се 5.000 динара и то важи за све", наглашава Ђорђевић.

"Деца из Алибунара одлично"

Министар Зоран Ђорђевић је потврдио и да су деца из села Нови Козајк код Алибунара која су збринута у Дечјем селу у Сремској Kаменици "одлично".

"У сталном смо контаку са Покрајинским секретеријатом и надгледамо шта се дешава. Видећемо које ће мере бити предузете и који су били пропусти у раду Центра за социјални рад", каже Ђорђевић.

Истиче да је најбитније да је покрјински секретеријат деловао брзо и ефикасно и постарао се да деца буду збринута у институцији пре него што им се одреде старатељи.

Објашњава да деца после одређених година старости имају право да кажу шта желе, али да им, ако не постоје услови, може бити понуђено да буду смештени у институцији или да буду у хранитељској породици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво