Вршњаци из Дечјег села топло дочекали децу из Алибунара, мајци привремено одузето старатељство

Деца која су из Козјака код Алибунара пребачена у Дечје село у Сремској Каменици добро су и смештени су заједно у кући. Прво ће се радити на процени њиховог здравственог стања, интегрисању са осталом децом у Дечјем селу, а потом и њиховом збрињавању. Мајка деце је привремено лишена родитељског права.

Покрајински секратар за социјалну политику Предраг Вулетић обишао је децу која су из Козјака код Алибунара пребачена у Дечје село у Сремској Каменици и уверио се да су добро, да су збринути и да су у кућној атмосфери.

Предраг Вулетић је за РТС рекао да је Дечје село у Сремској Каменици управо установа која је погодна за ову ситуацију.

"Деца су збринута, послушали смо инспекторе социјалне заштите на основу ванредног инспекцијског надзора. Ми смо само послушали оно што је струка одредила – то да деца морају бити измештена из неуслова и оне куће, а морамо да признамо и занемаривања од стране мајке и породице", додао је Вулетић.

Указао је да је ово привремена мера и да ће у најкраћем року "деца бити збринута на адекватан начин и да ће свако дете појединачно бити збринуто".

"Сва су деца на једном месту, у једној кућици Дечјег села и то су заиста услови који у овом тренутку омогућавају нормалан живот сваког појединачног детета", нагласио је Вулетић.

Захвалио је РТС-у што је први пренео причу о шесторо деце која живе без родитеља и истакао да је Центар за социјални рад Алибунар морао на време да алармира систем социјалне заштите како би се на време помогло деци. 

Деца су ноћас око два смештена у Дечје село у Сремској Каменици.

Вршњаци су их у Дечјем селу топло дочекали, добили су и обућу и одећу. Прво ће се радити на процени њиховог здравственог стања, интегрисању са осталом децом у Дечјем селу, а потом и њиховом збрињавању.

"Свака нега и збрињавање подразумева више слојева и области рада у односу на децу. То значи да ће деца бити укључена у здравствени систем овде, значи лекарски прегледи, у предшколски и школски систем, не смеју губити ни дана ни тренутка. Ових недељу дана ћемо прво радити на интеграцији и тој социјалној интеграцији, јер деца из Дечјег села ће помоћи новопридошлој деци да се снађу и да им за овај тренутак буде фино", каже Мирко Јанкели, директор Дечјег села у Сремској Каменици.

Додао је да од много фактора зависи колико ће трајати тај привремени карактер смештаја.

Мајка деце је привремено лишена родитељског права над децом, а покрајински инспектори су сачинили и два извештаја – један о спроведеном утврђивању чињеница над радом стручних служби и други над радом Центра за социјални рад. Покрајински секретаријат ће спровести одређене мере ако се утврди нечија одговорност.

Центар за социјални рад у Алибунару ће наставити да се брине о овој деци и они имају налог да по хитном поступку нађу најадекватнија решења за свих шесторо деце. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво