Вежба ватрогасаца-спасилаца и Горске службе спасавања у Нишу

Заменик министра за цивилну одбрану и ванредне ситуације Русије Александар Чупријан посетио је са руским амбасадором у Србији Александром Боцаном-Харченком Српско-руски хуманитарни центар у Нишу и том приликом су указали на важност центра у сузбијању последица хуманитарних катастрофа.

У том центру одржана је вежба ватрогасаца-спасилаца и Горске службе спасавања, у присуству државног секретара МУП-а Србије Милисава Миличковића који је са руском делегацијом посетио Центар.

Боцан-Харченко је истакао да је сарадња Србије и Русије у хуманитарним питањима изузетна и од велике важности.

"Делатност Српско-руског хуманитарног центра се налази под сталном контролом и у оквиру визије владе и председника Руске Федерације", рекао је Боцан-Харченко.

Навео је да је Центар оспособљен, опремљен и спреман на неопходне одговоре на изазове хуманитарне ситуације.

"Верујем да ћемо кроз развој обезбедити још брже реаговање у хуманитарној ситуацији на потребе у овој области", рекао је Харченко и изразио забринутост да Центар "теже послује због притисака споља".

Осам година рада центра

Чупријан је рекао да је ово осма година како Центар функционише, и да је управо основан у циљу да представља гаранцију хуманитарне безбедности и пружања помоћи читавом балканском региону.

"Кроз време је и потврђен значај овог центра", истакао је Чупријан.

Како каже, човечанство не може да победи до краја све пожаре, техногене хаварије и предстојеће ванредне ситуације, али разумни људи морају увек да воде рачуна како да минимализују могуће ризике.

Државни секретар у МУП-а Србије Милисав Миличковић навео је да континуирани развој и унапређење сарадње Русије и Србије и надлежних органа две државе доприноси препознатљивости Центра као професионалне организације која је способна да сопственим капацитетима буде равноправни учесник у професионалном усавршавању ваторгасаца-спасилаца, али и подршка у реаговању у ванредним ситуацијама.

"У протеклом периоду сведоци смо потребе да заједничким снагама реагујемо и адекватно одговоримо изазовима у ванредним ситуацијама", рекао је Миличковић и подсетио на помоћ руског Министарства за ванредне ситуације у гашењу шумских пожара у новембру 2019. на Старој планини, у чему је учествовао ваздухоплов "иљушин 76" из Русије.

Навео је и да је спремност српских и руских ваторгасаца-спасилаца да заједнички вежбају и подигну ниво међусобне интеракције у претходној години приказана током вежбе "Србија 2019".

"Заједнички можемо размотрити тренутне капацитете Центра и утврдити даље активности како би направили следећи искорак и још једном потврдили професионалност Српско-руског хуманитарног центра", поручио је Миличковић.

Рад на унапређењу капацитета 

У наредном периоду, каже, настојаће се да се промовишу капацитети које поседује Центар, као модеран наставно-тренажни центар који ће бити приступачнији већем броју стручњака који се баве ванредним ситуацијама.

"Будуће активности ће бити усмерене на уређењу зграда у којима је седиште, уз побољшање постојећих капацитета, па све до формирања смештајних капацитета и регулисање полигона за обуку такозване бетоњерке", рекао је Миличковић.

Навео је и да системски рад на унапређењу капацитета мора пратити и унапређење капацитета стручног кадра који ће, каже, допринети организацији обука.

Заменик генералног секретара Међународне организације цивилне одбране Андреј Кудинов каже да је та организација изузетно заинтересована за Центар у Нишу и да ће добити подршку стратешких партнера, као што су Русија и Међународна организација цивилне заштите.

Директор Републицке управе цивилне застите Републике Српске Милан Новитовић је позвао представнике Међународне организације цивилне заштите да омогуће да Управа у што краћем року постану придружени члан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво