Инфективна клиника у Београду: Негативно на коронавирус свих седам сумњивих случајева

Од појаве новог коронавируса у Кини, на Инфективној клиници Клиничког центра Србије збринуто је седам пацијената код којих је постојала сумња да су заражени, али су лабораторијске анализе показале да су сви негативни.

Реч је о грађанима Србије, али и кинеским држављанима, који су боравили у Кини и имали су симптоме респираторне инфекције.

"Нико од њих није био у директном контакту са потврђено оболелима, нико од њих није здравствени радник који је радио на лечењу оболелих, тако да је била мала вероватноћа да су заражени", каже за Танјуг директор Инфективне клинике КЦС, доцент Горан Стевановић.

Без обзира на то што је била мала вероватноћа да су заражени, поштовани су протоколи, сви су изоловани док није стигла потврда да су негативни.

Код већине је утврђен сезонски грип, неки су задржани на лечењу у Инфективној клиници, јер су имали озбиљне грипозне упале плућа.

Стевановић напомиње да то за Инфективну клинику уобичајен начин рада, да су спремни за збрињавање најкомпликованије пацијенте, укључујући и заражене коронавирусом.

За све путнике који долазе из Кине, уколико имају респираторне инфекције, Министарство здравља отворило је телефонски број 064 8945 235 на који могу да се јаве.

Светска здравствена организација је заједно са Светском организацијом за храну и пољопривреду (ФАО) утврдила име за нови корона вирус ЦОВИД-19.

Одбор за ванредне ситуације Светске здравствене организације (СЗО) прогласио је 30. јануара 2020. године јавноздравствену претњу од међународног значаја због епидемије болести коју изазива нови коронавирус.

Број жртава коронавируса у Кини порастао је на 1.383, а забележено је 5.090 нових случајева оболевања.

Од тог вируса оболело је укупно 64.435 особа у више од 25 земаља широм света, а међу оболелима у Кини је све више здравствених радника који су се бринули о оболелима.

број коментара 0 Пошаљи коментар