Случај деце у околини Алибунара – ко је направио пропуст

Слика шесторо напуштене деце код Алибунара коју ни родитељи ни систем нису заштитили месецима покренула је реакцију јавности, али и институција. Извештај ресорног министарства о случају очекује се у наредних неколико дана.

Због хитности случаја, Центру за социјални рад у Алибунару заштитник грађана дао је рок од 15 дана да извести о свом раду.

Републички и покрајински омбудсман заједно раде због тешке ситуације у којој код Алибунара живи шесторо деце, али и због преплитања надлежности на овом случају.

"Ми смо дошли до закључака да Центар за социјални рад Алибунар није деловао по сопственој иницијативи, већ је чекао да се неко од грађана обрати у случају где деца сама живе већ шест месеци. Сутра тј. у петак крећемо с конкретним надзором, односно наши запослени који се баве правима детета и контролом центара за социјални рад обавиће посету и, по добијању чињеница које су нам врло битне за даље вођење поступка, ми ћемо се обратити јавности", каже заштитник грађана Зоран Пашалић.

Надлежност ограничава и реакцију ресорног министарства. Њу над Центром за социјални рад у Алибунару има Покрајина, чији су инспектори данас стигли до деце која су месецима сама.

"Наша инспекција може да надзире радом и инструкције које је дао покрајински инспектор и то смо и учинили и, како сам и рекао, јуче је дат налог и нашој инспекцији и уколико треба да наш стручни орган дâ неке корекције како шта би требало да се уради како оваквих ситуација не би било", наводи министар за рад Зоран Ђорђевић.

До окончања надзора рано је говорити и о кривици, али они који се баве правима детета указују на пропусте у раду Центра. Не споре да центри широм Србије немају довољно капацитета, али имају запослене са довољно знања и обуке које постојећи закони не спречавају да заштите угрожене. Ипак, до пропуста долази.

"Не постоји ниједно истраживање које нам поуздано говори о томе, али постоје нека истраживања, која су рађена и која говоре о једној појави на коју би Министарство и Секретаријат могли да утичу, а то је неуједначеност у раду центара. Има центара ефикасних и оних који то нису, постоји једна мала закономерност да тамо где је веће место центри теже обављају послове, али то није једини разлог", указује Марија Петровић.

Ко је направио пропуст у случају деце у околини Алибунара, показаће стручни надзор. У Министарству обећавају да ће објавити детаље извештаја на које јавност има право. Тај извештај очекује се у наредних неколико дана.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 09:18) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Zgrozen sam

Ispada da je najveci krivac komsija koji je cetrnaestogodisnjaku platio da iscepa drva. Da li ste vi normalni? Cetrnaestogodisnjak bi to radio u svojoj kuci za svoju porodicu kao sto dade drugi vrsnjaci. Ovako, naucio je kolika je vrdnost novca. Mog sina sam sa petnaest zaposlio u mojoj firmi sa pola radnog vremena i uplacivao doprinose za njega upravo zato da bi naucio da novac ne pada s neba, da nemaju svi mogucnost da druge oporezuju na smrt da bi dali onima KOJI NECE DA RADE. Da nece. Evo, dolaze iz Indije da rade u Srbiji a Srbi ne zele da rade.

(петак, 14. феб 2020, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

Napustena deca

Nisu oni krivi sto imaju zatucanu,ponovo trudnu majku.Ona ih i verovatno voli na svoj nacin ali deca zasluzuju vise od njenog nacina voljenja. Zaista vise

(петак, 14. феб 2020, 08:33) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Ovde se ne radi da li je neki pojedinac pogrešio. Naš problem je što nama sistem od dna do vrha ne funkcioniše.

(петак, 14. феб 2020, 08:32) - Vuk [нерегистровани]

CZSR

Ma na kraju niko neće biti kriv, ili još bolje biće kriva jadna deca što su se rodila, pošto su roditelji neodgovorni, a ustanova koja bi trebalo da bude nadležna nema pojma da joj je to posao, obaveza i nadležnost.Ubeđen sam da će od te dece postati dobri i pošteni ljudi, jer ih je muka naterala na to.

(петак, 14. феб 2020, 07:50) - anonymous [нерегистровани]

Hjik

Dobri moji,
Čast izuzecima kojih dakako da ima, ali uopsteno rečeno, od Vranja do Subotice institucije u rukama države ne funkcionišu jer 30 godina su tu po politickim linijama uhlebljavani ljudi koji niti su stručni niti zainteresovani. Da se ne lažemo oko toga i da ne budemo u čudu.

(петак, 14. феб 2020, 07:47) - dragan [нерегистровани]

Deca iz Alibunara.

Ponovo kažem,
Žao mi je dece. Ali mi smo odavno prestali da težimo socijalno pravednom društvu. To smo pokušavali, i u znatnoj meri uspevali u Socijalizmu. Sada hočemo da budemo u liberalnom kapitalizmu, a tu nema mesta HUMANOSTI.
Ta deca imaju roditelje. Otac je u zatvoru. Gde je odgovornost majke?

(петак, 14. феб 2020, 07:29) - anonymous [нерегистровани]

Deca

A zar ta deca nisu imala rodbinu, tetke, babe, stričeve da ih uzmu pod svoje ili ako nisu mogli prijaviti nadležnima, šta ja znam. A centar za socijalni rad dobro povući za uši, ako treba i krivična odgovornost, a sve druge centre u Srbiji dobro pročešljati i zaprijetiti im da su oni tu da deluju proaktivno a ne pasivno.

(петак, 14. феб 2020, 07:11) - anonymous [нерегистровани]

centar za socijalni rad

kazniti odgovorne u centru

(петак, 14. феб 2020, 05:46) - Djoka [нерегистровани]

Natalitet!!

Srbija zeli mnogo dece samo ako je moguce (ne)zbrinute!!!!

(петак, 14. феб 2020, 02:54) - anonymous [нерегистровани]

Realno

Nama je čitav sistem narušen.