ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ванредна ситуација у више општина: Пробијање снежних наноса и евакуација угрожених, снимци борбе са суровом природом

Снег је направио пометњу широм Србије. Бројни путеви су непроходни, а на територијама општина Сјеница и Црна Трава проглашена је ванредна ситуација. На терену су припадници МУП-а који евакуишу грађане из завејаних подручја. У једном аутомобилу пронађено тело мушкарца.

18.45 – Екипе Електросрбије из Рашке у току дана су отклониле квар на далеководу од Рудна ка Бзовику и око 350 домаћинстава у подголијским селима поново је добило струју.

На Рудну и у Мланчи, подголијским селима у краљевачкој општини сви путни правци су проходни и поред снега који на том подручју пада више од 24 сата.

17.45 – Деоница Брњица – Дуга Пољана на путу Аљиновићи – Сјеница – Нови Пазар поново је проходна, саопштили су Путеви Србије.

17.30 – Зимска служба "Крушевац пута" за саобраћај оспособила деоницу пута од Сребрнца до Јарма која је због сметова била затворена од шест часова јутрос.

17.00 – Сутра почиње рашчишћавање путева који воде ка удаљеним селима у ивањичком крају.

16.45 – Пут до Црне Траве је проходан, али 100 километара локалних и 300 километара некатегорисаних путева није проходно.

16.30 – Пуштен у рад саобраћај на путу Нови Пазар – Сјеница.

16.00 – У Златиборском округу нормализује се снабдевање струјом и чисте путеви.  

15.45 – Отворени путеви који воде из Сјенице ка Новој Вароши и Ивањици.

15.00 – На планини Рудно код Краљева дежурне екипе рашчишћавају снег са путева. Нема завејаних заселака.   

14.30 – Олујни ветар који је претходних дана дувао у метохијским селима причинио је велику штету у Гораждевцу и повратничким селима Љевоша, Брестовик и Бело Поље у општини Пећ. 

13.30 – У општини Косјерић дежурне службе рашчишћавају пут Варда–Маковиште који је од синоћ у прекиду. Због снега на путу је привремено одсечено око 600 породица.

12.15 – На територији општине Ивањица око 2.000 људи нема струју. Проблема има и на прилазима удаљеним селима, где нису очишћени путеви.

Због мећаве на Голији, Јавору и Мучњу, само главни путеви су очишћени, а чистачи се по приоритетима упућују у села где има хитних случајева.

Има проблема и у насељима у Горњем Милановцу и Чачку, где је такође нестајала струја, а поједини путеви су завејани.

12.00 – Екипа РТС-а је на путу ка Црној Трави. Дописник РТС-а каже да су на путу велики сметови и да је боље не кретати ка овој општини. Минус девет степени је, а и даље пада снег.

11.20 – Снежна мећава током читавог јучерашњег дана и јак ветар изазвали су проблем у саобраћају и снабдевању струјом у Златиборском округу.

11.00 – Након Црне Траве, ванредна ситуација проглашена и у Сјеници.

10.15 – Из МУП-а су саопштили да је на Мокрој Гори евакуисано петоро деце из завејаног аутобуса. 

Припадници Сектора за ванредне ситуације су на терену због снежних падавина и помажу угроженом становништву.

У саопштењу наводе да су током ноћи, на путу Нови Пазар – Сјеница, припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Нови Пазар евакуисали 20 особа из завејаних аутомобила, међу којима је било петоро деце.

Претрагом терена на Пештери пронађено је тело старијег мушкарца у завејаном аутомобилу.

У месту Зарожје код Бајине Баште, ватрогасци-спасиоци су интервенисали приликом ослобађања возила из снежних наноса, док су на Игњевачи у Мокрој Гори евакуисали петоро деце из завејаног аутобуса.

Проблема са струјом највише има у бајинобаштанској и нововарошкој општини. Екипе електричара су на терену и очекује се да ће већина домаћинстава до вечерас добити струју. 

У месту Варда код Косјерића, ватрогасци-спасиоци су евакуисали осам особа из завејаних подручја и ослободили пет возила из снежних наноса.

Због снежних наноса и непроходних путева, на територији општине Црна Трава проглашена је ванредна ситуација. Одсечено је око 800 становника, 12 месних заједница и 20 насеља, каже председник општине.

У Врању има двадесетак центиметара снега. Према подацима Комуналне полиције у прекиду је пут ка Пољаници, планинском пределу са двадесетак села.

Мештани Љевоше одсечени су јер је на путу ка селу много бандера, стубова за расвету, јавља радио Гораждевац.

Мештани повратничких села у општини Исток 36 сати су без струје јер је ветар оборио велики број електричних стубова.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре позвало је ЈП "Путеви Србије" да заједно са путарским предузећима учине све да омогуће несметан и безбедан саобраћај у целој земљи.

Апелују да возачи обрате посебну пажњу у вожњи, да се пре поласка на пут информишу о проходности путева и да се придржавају свих прописа, као и правила вожње у зимским условима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво