На Пештери путари и ватрогасци евакуисали људе из 70 завејаних возила

Због јаког ветра и високих снежних наноса за саобраћај су затворени магистрални путеви Нови Пазар–Сјеница и Сјеница–Ивањица. На Пештери је пронађено тело мушкарца у једном завејаном аутомобилу. Путари и ватрогасци су у том крају евакуисали људе из 70 возила. Велика акција путара на Пештери се наставља. У Сјеници је проглашена ванредна ситуација.

Директор АД "Нови Пазар пут" Александар Грбовић каже да јуче од 14 часова траје борба, пре свега, за спасавање људи.

"То су грађани који су неспремни пошли на пут и то је највећи проблем. Нису поштовали прописе да се не иде без зимске опреме, без ланаца", додао је Грбовић.

Нагласио je да је пут од Дуге Пољане до Штавља затворен али да су, и поред тога, неки људи пошли.

"Било је завејано преко 70 возила, ми смо до пет сати јутрос извлачили људе, доста је ту било и деце", истакао је Грбовић.

Нагласио је да је циљ да данас провере има ли завејаних грађана, а тек онда да покушају да оспособе комуникацију.

"Апелујем на све да поштују забране и да нико не иде овим правцем ни са зимском опремом док не будемо то саопштили. Уопште није безбедно, има сметова по пет метара, има много завејаних возила, људе смо извукли са спасиоцима ноћас, настављамо то даље", рекао је Грбовић.

Додаје да је тешка ситуација и на путевима према Голији, и на смеру из Рашке и из Новог Пазара, такође да је од Сјенице према Ивањици преко Јавора такође било спасавања људи и да је од Руднице према Копаонику саобраћај био затворен.

Истакао је да имају више од двадесет машина, али да је ветар толико јак и да се пет минута након проласка машине направи смет по два, три метра.

Највеће проблеме у отклањању снежних наноса стварао је јак ветар који је достизао брзину и до 80 километара на час.

МУП је саопштио да су током протекле ноћи на путу Нови Пазар–Сјеница припадници Ватрогасно-спасилачке јединице евакуисали 20 особа из завејаних аутомобила, међу којима је било петоро деце

Претрагом терена пронађено је тело старијег мушкарца у једном завејаном аутомобилу, додаје МУП.

Због јаког северозападног ветра уз снежне падавине на путевима у планинским пределима отежан је саобраћај, док снежни наноси додатно отежавају вожњу на појединим путевима који воде преко планинских превоја, саопштио је АМСС.

АМСС саветује возачима да на пут крећу искључиво са зимским гумама, а да су на деоницама прекривеним снегом неопходни ланци. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. феб 2020, 10:47) - горица [нерегистровани]

граматика

зато што је женског рода, као пећ

(четвртак, 06. феб 2020, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

Zašto?

Зашто Пештери, а не на Пештеру? Само питам, ако неко може да ми одговори.