Процедуре у случају да се у Србији посумња на коронавирус

Србија је пооштрила контролу на граничним прелазима због коронавируса од кога је у Кини умрло 17 људи, а оболело више од 500. Осим на београдском аеродрому, где је постављена камера која мери телесну температуру путника који улазе у нашу земљу, термовизијске камере биће постављене и на нишком аеродрому и на граничним прелазима.

Шеф граничне санитарне инспекције Министарства здравља за Београд Зоран Николић каже да од данас у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом Министарство здравља је појачало контролу на свим граничним прелазима, посебно на најризичнијим – аеродромима у Београду и Нишу.

"У току поподнева нисмо имали особе које долазe из тог подручја,  нити било ког путника са здравственим проблемима", истиче Николић.

Објаснио је да термовизијске камере могу да идентификују особу са повишеном температуром, након чега по процедури инспектор прилази путнику, обавља кратак разговор са њим и у зависности од дестинације са које  долази примењују се одређене мере и процедуре.

"На аеродрому постоји и просторија за изолацију  и такав путник који би дошао из тог подручја где постоји епидемија заразне болести са симптомима те болести био би издвојен у ту просторију до доласка хитне помоћи која би га транспортовала до Инфективне клинике", додао је Николић и навео да је дежурство 24 сата дневно.

Србија уводи и друге мере, прва смо земља у региону која има тестове за рано откривање коронавируса на Инфективној клиници.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у Србији тренутно нема места за панику због коронавируса, а да је Министарство предузело све мере како би спречило појаву тог вируса у нашој земљи, те да се ситуација прати и пратиће се из дана у дан.

Расте број оболелих и умрлих од коронавируса у Кини. Кинеске власти наводе да је потврђено преношење вируса са пацијента на медицинско особље, односно са човека на човека.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 06:56) - anonymous [нерегистровани]

Temperatura!!!

Kakva glupost...nosilac virusa u ranoj fazi uopšte nemora da ima povišenu temperaturu...kada se pojavi povišena temperatura tada je već poodmakli stadium inkubacije što znači da je već mnoge zaraziomnoge oko sebe virusom koji nosi... tako da ta vaša termalna kamera i nepije baš vodu u rešavanju problema....Treba sve putnike koji dolaze iz oblasti koje se znaju da su zahvaćene virusom odmah staviti u karantin pa nakon provere ih pustiti da udju u zemlju...a već se širi ... Kina, Japan, WA state, ...a grad odakle je potekla je već zatvoren za izlaske, samo sa posebnom dozvolom može da se napusti grad...
Znači doktore moj vi uopšte niste spremni sa merama koje si naveo!!!