Процедуре у случају да се у Србији посумња на коронавирус

Србија је пооштрила контролу на граничним прелазима због коронавируса од кога је у Кини умрло 17 људи, а оболело више од 500. Осим на београдском аеродрому, где је постављена камера која мери телесну температуру путника који улазе у нашу земљу, термовизијске камере биће постављене и на нишком аеродрому и на граничним прелазима.

Шеф граничне санитарне инспекције Министарства здравља за Београд Зоран Николић каже да од данас у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом Министарство здравља је појачало контролу на свим граничним прелазима, посебно на најризичнијим – аеродромима у Београду и Нишу.

"У току поподнева нисмо имали особе које долазe из тог подручја,  нити било ког путника са здравственим проблемима", истиче Николић.

Објаснио је да термовизијске камере могу да идентификују особу са повишеном температуром, након чега по процедури инспектор прилази путнику, обавља кратак разговор са њим и у зависности од дестинације са које  долази примењују се одређене мере и процедуре.

"На аеродрому постоји и просторија за изолацију  и такав путник који би дошао из тог подручја где постоји епидемија заразне болести са симптомима те болести био би издвојен у ту просторију до доласка хитне помоћи која би га транспортовала до Инфективне клинике", додао је Николић и навео да је дежурство 24 сата дневно.

Србија уводи и друге мере, прва смо земља у региону која има тестове за рано откривање коронавируса на Инфективној клиници.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у Србији тренутно нема места за панику због коронавируса, а да је Министарство предузело све мере како би спречило појаву тог вируса у нашој земљи, те да се ситуација прати и пратиће се из дана у дан.

Расте број оболелих и умрлих од коронавируса у Кини. Кинеске власти наводе да је потврђено преношење вируса са пацијента на медицинско особље, односно са човека на човека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво