Први пут у новијој историји Србија има мање од седам милиона становника

Иако се у последње две године у Србији рађа више деце, сваке године губимо на десетине хиљада становника. Демограф Даница Шантић каже за РТС да у Србији тренутно живи мање од седам милона становника.

Шантићева наводи да већ две године траје лагани тренд раста броја новорођених беба – 2016. и 2017. око 160, а за 2018. се очекује и мало већи број.

"То је добро али није довољно, јер је број умрлих из године у годину све већи. Србија сваке године губи 37.000 становника", истиче Шантићева.

Шантићева наводи да према последњим подацима Завода за статистику у Србији живи мање од седам милиона становника, што није забележено у новијој историји.

Прошле године рођено је 63.000 беба, док је 103.000 људи умрло што је тренд у целом региону, каже Шантићева.

Прогнозе Уједињених нација говоре да ће се у најгорој ситуацији наћи Бугарска која ће до 2040. изгубити 40 одсто станвништва.

Како истиче, процес старења је још један фактор јер се живи дуже него пре.

"Друштва не знају шта ће са старим становништвом. Јапан је први пут у историји одлучио је да отвори врата имигрантима – нема довољно новорођених беба и радно способних људи, а стопа смртности је висока", каже Шантићева.

Просечна старост у Србији је 43 године, а просечан број деце по брачном пару 1,48.

Шантићева указује да је Србија једна од држава са најстаријим становништвом на свету, новодећи као контраст пример Африке са просечном старошћу становништва од 19 година.

Према њеним речима, Србији је потребно више новорођенчади (просечно 2,1 по брачном пару) да би се одржала проста репродукција, само да би се остало на тренутном нивоу.

"Ти проблеми су вишедеценијски – негативни природни прираштај у Војводини траје од 1989. године. Београд је једини регион у Србији који бележи раст броја становника, само захваљујући досељавању, а ниједна београдска општина нема позитиван природни прираштај", наглашава Шантићева.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 11:52) - Срђан [нерегистровани]

Стигло нам је „Златно доба” - !!!

По свему се види да нам је заиста стигло „Златно доба”.

(среда, 15. јан 2020, 13:15) - Milan [нерегистровани]

6...

Ja godinama govorim da treba zakonom uvesti sestocasovno radno vreme...dati ljudima 21.vek a ne uskracivati slobodu raznim marifetlucima...nije ovo levicarski komentar vec zdravorazumski...

(среда, 15. јан 2020, 13:13) - Bob [нерегистровани]

Js je gore

Stanje je jos gore. Nas nema ni 6 milona. Nemojte da racunate one koji su se odselili za inostranstvo, i cija deca su tamo rodjena i pohadjaju njihove skole.

(среда, 15. јан 2020, 13:07) - Бане [нерегистровани]

Без Бога ...

нема духовне обнове, без духовне обнове нема националне обнове. Да ли се неко пита зашто хришћанске породице имају више деце? И ти бракови су суочени и са кризом и са немаштиом итд .. , али се ипак ређају. Није проблем у екномији, проблем је у души и глави ..

(среда, 15. јан 2020, 13:00) - anonymous [нерегистровани]

@ Tako je

Нетачно, у Африци имају страховити и неконтролисани наталитет.
Пример:
Европа је 1950. имала 550 милиона а данас 750 милиона. 35% увећана популација.
Африка је 1950. имала 230 милона а данас 1,4 милијарде, 6 (шест) пута више и чуде се одакле глад у Африци, треба то нахранити.
Глобално загревање је мања опасност од прекомерне популације која полако али сигурно дави и убија планету земљу.

(среда, 15. јан 2020, 12:56) - anonymous [нерегистровани]

Ako tako racunas

Racunaj i republiku srpsku 1,5 miliona i eto cifre od preko 10 miliona

(среда, 15. јан 2020, 12:29) - Markovljev [нерегистровани]

Šta nam radi država?

Ovo su činjenice koje bi morale da probude one koji misle da je najvažnije rešavati izborne cenzuse u Srbiji i kako ući u Parlament. Niko ne rešava što kao narod izumiremo i da će nas uskoro biti više u Frankfurtu i okolini nego po Srbije bez Beograda. Godinama se ne pomaže mladi čovek koji je bez pomoći roditelja i praroditelja osudjen na put u svet. Šta im dajemo? Ništa!!! Ima li nade za zaposlenje, redovno zaposlenje, pravo na vikend, godišnji odmor, bolovanje, ima li nade da može od svoje plate da iznajmi stan ili kuću u kojoj bi formirao svoju porodicu, dizao decu. Nema. Nema ništa osim povremenih parola pre izbora "Stvorićemo uslove za mlade, da se zaposle, radjaju decu, pomagaćemo mladim porodicama". Prodju izbori i na sve se zaboravi i tako već trideset godina. Šezdesetih godina se takodje išlo na zapad za poslom, ali se išlo da bi se vratilo, danas odlaze da se nikada u Srbiju ne vrate, to je problem koga niko izgleda nije svestan.

(среда, 15. јан 2020, 12:27) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

U Africi jeste prosek 19 godina, ali samo zato što im je životni vek manji od 50 godina!

(среда, 15. јан 2020, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

tačno

tačno je da sada u Srbiji nema 5 miliona stanovnika

(среда, 15. јан 2020, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Uteha za srbiju

Svezi statisticki podatak, iz nemacke se godisnje iseli preko sto hiljada nemaca. Nama je san da odemo u nemacku, nemci sve iz nje beze. Sve je manje rodenih nemackih beba. Taj broj vlasti (ne) vesto zaobilaze iznoseci podatak o povecanom broju rodenih beba, iako svi znaju da su to bebe migranata.
Broj stanovnika u njoj raste, ali se broj nemaca u njoj drasticno smanjuje.