Застој због магле на ауто-путу – напустите возило што пре

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја рекао је за РТС да у друмском саобраћају "летење кроз маглу" није дозвољено ни у ком случају. У случају застоја на ауто-путу, услед судара, магле, ветра, кише, напустите возило што пре, упозорава Окановић.

Гостујући у Београдској хроници РТС-а, Дамир Окановић је рекао да наши возачи често мисле да имају много више среће и онда мало ризикују.

Подсећа да одређени пилоти са одређеном специјалном дозволом смеју да лете и по магли.

Окановић истиче да, када је о друмском саобраћају реч, "летење кроз маглу није дозвољено ни у ком случају".

"Морате да схватите да ако возите брже него што је ваш зауставни пут, уколико је дужина зауставног пута при одређеној брзини дужа него што можете да видите испред себе, ви практично возите наслепо", наглашава Окановић.

"Ако возите 100 километара на сат, на ауто-путу кроз густу маглу, а видљивост је 50 метара, пређете 28 метара за једну секунду. Уколико видите неку препреку испред себе на 50. метру, нпр. камион, за једну секунду прећи ћете 28 метара и имаћете само 22 метра на располагању да са сто укочите на нулу. За 22 метра то не можете: успећете да смањите брзину на 60 или 70, онда ћете подлетети под камион а преживећете само ако баш имате срећу", упозорио је Окановић.

Према његовим речима, битно је да укупан зауставни пут буде краћи од дужине видљивости.

"Морате да возите таквом брзином да можете да зауставите возило уколико видите неку препреку испред себе", каже Окановић.

Окановић указује на начело "види и буди виђен" - трудите се да будете видљиви и уочљиви. Скренуо је пажњу власницима, возачима нових аутомобила који имају дневна светла.

"На многим возилима се, када укључите дневна светла, укључују предња светла, а позади се не укључују позициона светла", истакао је Окановић.

Каже да дневна светла нису дозвољена у условима смањене видљивости, у условима магле.

"До 2009. било је забрањено да употребљавате предња светла за маглу, ако није магла. То је избрисано из новог закона, дозвољено је да употребљавате предња светла али није дозвољено задње светло јер оно омета возаче иза вас", каже Окановић.

Упозорење на путевима 

Било би добро да на нашим путевима имамо нека упозорења која се тичу магле.

"Имамо исцртане тачке поред пута, али то је решење за другу половину 20. века. Требало би да имамо одрађена ограничења брзине из оперативног центра", каже он.

Уколико се нађемо у таквој ситуацији да смо на ауто-путу, где је судар или застој, Окановић саветује да одмах напустимо возило.

"Напустите возило, коловоз, пређите преко ограде, склоните се са ауто-пута, јер имамо много мртвих који су страдали у ланчаним сударима када дође до заустављања возила па до накнадних налетања", указује Окановић.

Подсећа на ланчане сударе код Добановачке петље и код Параћина.

Ако сте пешак, а нађете се усред магле на путу, Окановић препоручује да се укључи блиц на мобилном телефону који треба држати испред себе.

"Крећите се левом страном ако сте пешак, а савет родитељима је да децу опреме гардеробом са флуоресцентим бојама, да имају елементе које одбијају  светлост фарова, а то се нарочито односи на обућу", закључио је Окановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво