Maске (не) помажу када је ваздух јако загађен

Београд је данас по загађености ваздуха да четвртом месту у Европи. Људе са маскама ретко срећемо на улицама, што довољно говори о њиховој потражњи, иако су огласи за продају осванули и на друштвеним мрежама. Шта кажу стручњаци?

У рафовима апотека, државних, али и приватних, углавном нема нано-маски. Поједине су их последњи пут имале 2006. године када је било птичјег грипа. Како правила налажу, али и због рока трајања, одмах су их расходoвали.

"Нано-маски нема, јер нема ни потражње од пацијената, продајемо само обичне хируршке маске", каже Стана Голубовић, управница апотеке "Свети Сава".  

Један од разлога за мало интересовање је свакако цена нано-маски, тврде апотекари. Знатно су скупље од медицинских. Како РТС сазнаје, нема их ни код већине добављача, апотеке не потражују, рекли су нам, а тешко их је набавити и из увоза. 

"До сада нисмо имали ни понуду за тај тип маски", каже Стана Голубовић.

Маске за лице против аеро-загађења могу се купити преко појединих сајтова, али ретко на улицама виђамо грађане који их носе.

Поједини стручњаци тврде да и ове посебне маске нису комплетна заштита, јер како кажу, ако нису добро постављене, удише се мали део пречишћеног ваздуха.

У Београду је претходних дана ваздух био јако загађен. То показују мерења и Градског завода за јавно здравље и Агенције за заштиту животне средине.

Према подацима светског сајта за мерење квалитета ваздуха, Београд је данас по загађености ваздуха на четвртом месту у Европи.

"Њихово мерење није из сата у сат, не у реалном времну. Они то раде збирно, па смо први. Праве пресек ко је од кога загађенији, а ми меримо већ четири деценије", каже Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље.

Када је ваздух јако загађен помажу и маске које користе аутолакирери, јер филтери у себи садрже, тврде стручњаци, активни угаљ. Оне се продају у специјализованим радњама, aли цена је и до 5.000 динара.

Став неких стручњака је да ношење маски није конформно и да може да изазове панику. Једна француска компанија предложила је "паметни шал", са уграђеним филтерима да би људи носили маске које не изгледају застрашујуће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво