Преминуо физичар Ратко Јанев

Угледни македонски физичар чија се научна каријера везује за Србију, Ратко Јанев (1939-2019), преминуо је 31. децембра 2019. у Београду, саопштио je Институт за физику.

Јанев је био члан Македонске академије наука и уметности, а од 1972. до 1987. године био је научни саветник на Институту за физику у Београду, где је остварио значајне научне продоре у више области атомске физике и оставио трајну научну заоставштину.

Рођен 1939. у месту Сандански у Бугарској, гимназију је завршио у Скопљу у Северној Македонији, да би физику дипломирао у Београду, где је и докторирао и наставио каријеру истраживача - поред Института за физику, радио је и на Институту у Винчи и тадашњем Природно-математичком факултету у Београду.

Академик Јанев је руководио бројним истраживањима и дао веома важан допринос развоју домаће атомске физике, оставивши иза себе више од 300 научних радова, као и више књига и монографија.

Био је члан многих иностраних академија, предавао је и у Принстону, Оук Риџу и Бриселу, а током каријере је руководио и једним од програма истраживања контролисане термонуклеарне фузије у Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА).

Академик Ратко Јанев је сахрањен 3. јануара на Новом бежанијском гробљу у Београду.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара