Уставни суд затрпан жалбама

У Уставни суд Србије годишње стигне око 12.000 уставних жалби, двоструко више него у развијеним европским земљама. Тај суд, који је у Србији последња инстанца у којој грађани могу да траже правду, затрпан је жалбама. Оне чине окосницу његовог деловања, иако већина тих жалби буде на крају одбачена. Струка предлаже да се нешто мења.

Од 58.000 предмета евидентираних у Уставном суду Србије за последњих пет година, 55.000 биле су жалбе, чак 95 одсто. И то је у порасту.

"Грађани очито у уставној жалби виде последњу шансу да успеју када су изгубили пред другим судовима или органима, и очигледно је да тај број говори да се уставној жалби приступа и недовољно критично и недовољно озбиљно", каже Слободан Бељански, адвокат.

Око 80 одсто жалби буде одбачено или их суд и не разматра у меритуму. Од оних које су разматране пак, 80 одсто их је усвојено. Најчешће се уставном суду обраћају грађани због права на правично суђење. Ко хоће правду у Стразбуру, прво мора пред Уставни суд, али нису само то разлози за жалбе.

"Мислим да је то због незадовољства грађана одлукама редовних судова. И то можда мање одлукама редовних судова, колико трајањем судских поступака и понекад недовољним квалитетом судских одлука. А и иначе, то морам да кажем, да се код нас грађани много више жале против судских одлука него што је то у другим државама", каже Драгана Бољевић, судија Апелационог суда.

Зато што то, у поређењу са другим земљама, није скупо, оцењују судије а и таквог смо менталитета. 

"Проблем је у томе што многи грађани који улажу уставне жалбе, очекују од Уставног суда оно што он не може да уради, дакле, он се не може бавити ни неком институционалном контролом, нити чињеничним стањем, дакле то није правосуђе, то је једна врста посебног средства везаног само за лимитиран круг разлога која се односе на уставом гарантована права и основне слободе", каже Милан Шкулић, професор Правног факултета у Београду.

Да би се смањио број уставних жалби, мора да се смањи и број предмета у редовним судовима, а то значи да закон треба више да поштују и грађани и држава.

"Ми имамо проблем да порушимо бесправно изграђени објекат, да исплатимо пензију у целини па пензионери у десетинама хиљада туже. Постоји велики број случајева пред судовима, који су њима оптерећени где је, у ствари, држава тужена", каже судија Драгана Бољевић.

Поређења ради, у развијеној и многољуднијој Немачкој, на врата Савезног уставног суда годишње закуца само око 6.000 хиљада грађана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара