Жича – манастир у ком је крунисано седам краљева

Свечаном академијом и научном трибином "Светогорски и хиландарски монах Свети Сава" у Српској академији наука и уметности обележава се 800 година од посвећења Саве Немањића за првог српског архиепископа, а првопрестолни манастир Српске православне цркве била је Жича.

Манастир Жича са црквом Вазнесења Господњег надомак Краљева, споменик је културе од изузетног значаја.

Светиња у истоименом селу Жичи подигнута трудом Саве Немањића, првог студеничког игумана око 1215. осликана је седам година касније.

Жича је 1219. постала прво седиште српске архиепископије

"Свети Сава је отишао у Никеју која је у то време била престоница великопољуљаног Византијског царства. Затражио је аудијенцију тадашњег цара Теодора Ласка и ондашњег патријарха, оца Манојла. Српска црква је тад ослобођена грчке власти, проглашена је за самосталну и постала је аутокефална. То је највећи тренутак у историји Српске православне цркве", прича монахиња Доротеја, сестра Манастира Жиче.

Стефан Немања, родоначелник династије Немањића која је Србијом владала два века и његов син Сава Немањић, утврдили су идентитет нашег народа и духовно и културно.

"Утемељивач православља и оснивач и српске државе и српске цркве. То никад не смемо да заборавимо, ту симфонију између Светог Саве као државника и Светог Саве као теолошког православца", истиче ернолог Драгомир Антонић.

Сава Немањић је готово до краја живота био везан за жичку лавру.

Светињу која је јединствена у Европи јер је једино место где је крунисано седам краљева из династије Немањића, почев од Стефана Немањића Првовенчаног до Стефана Уроша Трећег по светињи прозваног Стефан Дечански.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво