Најављен је мањи пораст водостаја на рекама

Реке које су пресушиле су највидљивија последица михољског лета без падавина. За наредни период су најављене падавине које ће помоћи да суво земљиште добије влагу која му је потребна, али те падавине неће изазвати проблеме са поплавама.

Славимир Стојановић из Републичког хидрометеоролошког завода је навео да ће значајнији пораст бити забележен на току Саве због интензивнијих падавина у околини Бихаћа и Дрвара у Босни и Херцеговини.

Мањи пораст водостаја биће забележен и на Дунаву.

"Тренутно је на уласку у нашу земљу и очекује се мањи пораст у наредних неколико дана. То је последица падавина у централној Европи", објаснио је Славимир Стојановић током гостовања у Јутарњем програму.

Већи пораст је због недавних падавина у Црној Гори најављен за реку Лим, али то неће имати већи утицај на нашу земљу.

"С обзиром на то да се ради о бујичним водотоцима у горњем току Лима, то неће тако битно утицати на територију наше земље", навео је Стојановић.

Најтоплији октобар без падавина је иза нас. Временске прилике које су уобичајене за август и септембар довеле су до тога да већина река има низак водостај. Ипак, за наредни период се очекују падавине, али без великих последица.

"Према прогнози, од уторка се очекује један мањи талас са падавинама које ће бити величине од 10 до 30 литара по квадратном метру. Нове падавине ће побољшати ситуацију што се тиче залиха воде у речним сливовима, али не тако да изазову последице", навео је Стојановић.

Најављене падавине ће бити значајне за акумулације које се користе за водоснабдевање, али и за земљиште које не садржи довољно влаге за овај период.

број коментара 0 Пошаљи коментар