Заустављено ширење ватре на Старој планини, очекује се долазак "иљушина"

Заустављено је ширење ватре на Старој планини. Тренутно се код локалитета Арбиње само дежура. Ситуација код локалитета Топли До је нешто тежа и тамо је више од двеста људи на терену, рекао је за РТС Звонимир Баковић из „Србијашума”. Очекује се долазак руског авиона „иљушин 76”.

Део пожара изнад села Дојкинци је под контролом, ватрогасци и Жандармерија успелису  да спрече да ватра захвати шумски комплекс Арбиње, јавља дописник РТС-а. Пожарима нису били угрожени становништво и насеља.

Изнад села Топли До ситуација је тежа због неприступачног терена, а ватрогасци су принуђени да пешаче и по неколико километара. Данас се очекује долазак руског авиона "иљушин 76".

Према првим проценама, пожаром је захваћено око 50 хектара а изгорела је необрасла површина са сувим растињем. Пожар је дошао из смера Бугарске, рекао је Звонимир Баковић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Како је додао, чим се пожар угаси, екипе ЈП „Србијашуме” изаћи ће не терен и снимити опожарену површину и утврдити директну штету. Међутим, напомиње да је еколошка штета много већа.

Ветар отежава гашење пожара а због тешког терена нема ни телефонског сигнала па је комуникација отежана.

За обнову екосистема потребне су деценије

Баковић истиче да се за сада не зна узрок али да је евидентно да је 95 одсто пожара ове године изазвао човек.

Препоручио је да се не пали стрњика, јер ватра може да се прошири на шуму и да настану пожари великих размера.

Звонимир Баковић је рекао да је потребно више десетина година да би се екосистем вратио у стање пре пожара, а да је у конкретном случају потребно више од стотину година.

Апеловао је да грађани, када иду у природу, воде рачуна о томе да је оставе у бољем стању него што су је затекли.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије