Дуално образовање као одговор савременим изазоваима компанија

Дуални модел чини 10 одсто целокупног средњег стручног образовања у земљи, а од септембра по том моделу школује се више од пет хиљада ђака. У имплементирању овог модела велику подршку нашој земљи дале су три владе - Немачке, Аустрије и Швајцарске, које ту праксу гаје деценијама.

Пионир у дуалном образовању јесте пожешка компанија, која већ девет година примењује овај модел. Прилику да теоријско знање примене у пракси годишње добије тридесетак ђака. Око петоро њих добије и радну књижицу.

"Сад, после девет година, могу се очекивати прве генерације које су биле у статусу стипендиста да излазе с факултета и долазе код нас у фирму да раде. Искључиво се оријентишемо за смер машинство. Сада је популаран и смер мегатронике, тако да и та деца могу једнако себе да пронађу у нашем окружењу", каже Томислав Милетић, главни ментор у компанији "Инмолд пласт".

Управо машинска и електротехничка индустрија, која доноси велику зараду Швајцарској, јесте област лидер у дуалном образовању те земље - запошљава готово 20 хиљада практиканата.

Тржиште у Швајцарској све више тражи радно искуство. На цени су меке вештине попут тимског рада, рада под притиском, аналитичког размишљања", каже Урсула Ренолд из Швајцарског економског института.

Оно што је важно, указује Урсула Ренолд, ђаци нису јефтина радна снага, они се школују, стичу знање и за то примају накнаду 20 одсто од плате поптуно обучене особе. 

Део искуства Швајцарске, али и Аустрије и Немачке, укључио је наш Закон о дуалном образовању, који се примењује од септембра. У готово 50 градова дуални систем образовања спроводи 880 компанија. Циљ је, кажу надлежни, да их буде још више.

"Овај систем почива на малим и средњим предузећима из Србије. Негде око 20 одсто компанија су ти велики инвеститори који су дошли из ове три земље у Србију, а остало јесу наше компаније које или сарађују са инвеститорима из ових земаља или с њихови власници имали сусрете са овим моделом образовања", каже Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије.

Помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић каже да су потписани уговори са две сјајне компаније – авио-компанијом ИТУ и компанијом "Бросер".

"Ако компаније улажу 300 милиона евра, то говори да смо на добром путу да младим људима дамо шансу да квалитетото образовања одгворе на савремене изазове тих компанија и наравно да остану у својој земљи", каже Грујићева.

Више од 5.100 младих у нашој земљи образује се на 35 дуалних профила. Међу њима су најтраженији индустријски механичари, кувари, бравари и заваривачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи