Колико кошта пријављивање насилника

Све се чешће брутално завршавају породичне свађе. Број жена које су страдале од руке супруга или партнера готово свакодневно расте. Део одговора на питање зашто нису раније пријавиле насилника могао би да буде и финансијске природе.

Да би насилнике пријавили Тужилаштву и приложиле листу повреда на основу медицинских прегледа, жене жртве насиља морају да плате од пет до седам хиљада динара за преглед лекара судске медицине.

На овај износ треба додати више од девет хиљада динара, колико кошта заступање адвоката, што укупно износи 16.000 динара.

У Аутономном женском центру истичу да су прегледи лекара судске медицине драгоцени за доказивање насиља на суду. 

"То је важан доказ у поступку који би тужиоци увек могли да искористе и да имају како не би остали на томе да се базирају само на изјави жртве", рекла је Вања Мацановић испред Аутономног женског центра.

Министарство здравља има посебан протокол о поступању лекара и образац који лекари попуњавају као доказ о повредама причињеним жртви насиља. 

"Тај протокол укључује и шему женског тела, где лекари могу да уцртају локализацију, облик и остале карактеристике повреда које су видели. У пракси се показује да не прате сви лекари тај протокол, односно да недовољно детаљно описују повреде, што касније умањује вредност таквих налаза", изјавио је др Ђорђе Алемпијевић из Института за судску медицину.

Вања Мацановић наводи да од момента када жена пријави насиље и достави повредне листе до вештачења тих повреда прође месец дана или дуже.

"Дотле повреде које су биле видљиве на њеном телу су нестале, јер повреде пролазе. На тај начин се, нажалост, изгуби један важан доказ", каже Мацановићева.

Проблеми за жртву насиља у судском поступку настају када нема довољно података о повредама.

"Када повреда није добро описана, она обично у време када се води судски поступак – после неколико месеци или година – више није видљива", изјавио је др Ђорђе Алемпијевић. 

Бесплатну правну помоћ жртвама насиља обезбедиће нови законски пропис који ће се примењивати од 1. октобра.

"Најважније је да ту неће бити никаквих посредника, односно да ће надлежне адвокатске коморе направити листу адвоката који ће се бавити пружањем бесплатне правне помоћи и који ће бити на располагању свима, па и жртвама насиља онда када им је то потребно", истакао је адвокат Иван Симић.

Тужилаштво има могућност да жени жртви насиља додели статус осетљивог сведока, а након тога да јој одреди и бесплатног браниоца. Међутим, проблем је у томе што се то до сада ретко примењивало, па је жртва насиља морала да ангажује адвоката који у случају заступања наплаћује око 9.700 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи