Родитељи одговорни за насилно понашање своје деце, колико њих је кажњено

Тешко је измерити кривицу када деца постану насилници. Али зато постоје закони пред којима родитељи одговарају за понашање своје деце. Колико њих је кажњено последњих годину дана и зашто?

Закон каже да родитељ може бити новчано кажњен 30–100.000 динара ако његово дете претуче, злоставља или увреди некога.

Међутим, поступака везаних за малолетничко насиље, који се воде у Прекршајном суду, од почетка године има 108 и заправо се кривци терете да су прекршили Закон о јавном реду и миру.

У току целе прошле године, било је 69 таквих случајева, а до сада је скоро трећина решена.

"Према овој евиденцији није кажњен ниједан родитељ јер нису поднети захтеви, барем оно што ми имамо у евиденцији. Од 20 предмета који су решени, сви се односе искључиво на млађе и старије малолетнике. Нема родитеља, односно, у ових 20 нема. У ових преосталих нерешених то можемо знати тек када се поступци окончају, да ли је против родитеља подношено и да ли су они кажњени", каже Слободан Младеновић, в. д. председника Прекршајног суда у Београду.

Казне за малолетнике, које прописује Закон о јавном реду и миру, крећу се 10–150.000 динара, а може бити досуђен и затвор до 30 дана.

У Прекршајном суду кажу да, у односу на укупан број случајева, оних са вршњачким насиљем нема много, али наглашавају да је сваки тежи прекршај малолетника забрињавајући. А шта кажу у школама?

"Некада има потребе и за више разговора и то је један процес. Родитељи реагују различито. Најчешће, на сву срећу, реагују врло разумно. Чак буду захвални школи што реагује и на оно што они кажу да су ситнице. Али има родитеља који имају различите аршине за сопствено и за туђу децу", каже Зорица Панић, психолог Десете гимназије.

О скорашњим случајевима вршњачког насиља, у којима је једно дете повређено, а друго преминуло, разговарају и њихови вршњаци.

"Један матурант је самоиницијативно дошао, имао је потребу да попричамо, био је узнемирен. Изгледа да је гледао снимак пре него што је дошао у школу, он ме је питао да ли је то могуће", каже Зорица Панић. 

"Ишла сам градским превозом ових дана и чула коментар некога ко можда има 15 година: ова девојчица која је жртва насиља може и да заради, има не знам колико хиљада лајкова. То кад чујете звучи безосећајно, а заправо млад човек има потребу да себе расплаши, да некако минимализује, да се не би потпуно удубио у то. Заправо се ради о једном механизму одбране", прича Панићева.

Осим за насиље, родитељи могу бити кажњени и ако њихово дете има неоправдане изостанке. До половине марта ове године за то је покренуто 57 прекршајних поступака и донето шест одлука, а изречене су две новчане казне од по 5.000 динара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво