Како Унивезитет у Београду дочекује свој дан

Међу ретким установама културе и образовања која је повезала три века, јесте и Универзитет у Београду. Двеста једанаесту годину постојања обележиће уручењем повеља студентима генерације, уручењем награда за најбоље студентске научно-истраживачке радове, и доделом признања професорима емеритусима. Иако лошије пласиран на Шангајској листи него ранијих година, и даље је међу један и по одсто најбољих светских универзитета.

Универзитет у Београду похађа 100.000 академаца. Кажу да треба радити на квалитету наставе, на модернизацији програма.

"Очекује нас и акредитација студијских програма на већини факултета чланица Универзитета, тако да смо ми тражили као студентски представници да имамо 20 одсто чланова и у тим комисијама. Мислим да ћемо на тај начин успети и да смањимо оптерећеност студената која је заиста велика на већини факултета", наводи Данило Потпарић, студент проректор Универзитета у Београду.

Подсећају и на тенденцију пада уписаног броја бруцоша.

"На неким факултетима се опет организује трећи уписни круг, тако да на жалост све мањи број студената имамо, али и поред тога студенте који имамо се суочавају са проблемима као што су тренутно седми рок којег на неким факултетима има, а на некима факултетима га нема. Ми се као Парламент Универзитета у Београду боримо да тај седми рок буде уведен на свим факултетима. Осим тога, на великом броју факултета је неуједначен стандард – неуједначени су испити", објашњава Емил Зоранић, заменик председника Студентског парламента УБ.

Да је унапређење рада приоритет, сматрају и професори.

Универзитет у Београду дочекује дан Универзитета спреман да унапреди свој рад, да ојача све аспекте свог рада у смислу институција система што се каже, да наше пословање буде врло препознатљиво, транспарентно и са поштовањем свих прописа које смо ми сами донели за сопствени рад. И у том смислу очекујем да Универзитет у Београду направи у овој школској години неке озбиљне помаке.

"Будућност европских универзитета је у алијансама, па се Универзитет у Београду прикључио једној од њих. Мрежа од седам унверзитета градиће заједничке програме. Сарадња ће се односити првенствено на наставу и требало би да обезбеди боље услове рада универзитета уопште", наводи проф. Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво