Скачу цене станова у Београду, квадрат скоро као у Бечу

Цене станова у Београду расту последњих година и крећу се од 1.600 евра за старе станове до 4.500, па и 5.000 евра по квадратном метру, на Дедињу и Сењаку, за нове. Београд је престигао Сарајево, Скопље и Загреб, и приближава се Бечу, где, такође, цене расту последњих пет година и сада су у просеку 6.000 евра. У Москви је квадрат 7.500, а у Паризу у централним зонама од 9.000 до 40.000 евра. Цене у главном граду остаће стабилне наредне две године, каже за РТС Мирослав Цветковић из ПКС.

Чињеница је да су станови све скупљи у Београду. Мирослав Цветковић, члан групације посредника у промету непокретности ПКС, рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а да Београд историјски и географски представља раскрсницу и дефинитивно сада јесте инвестициони центар у некретнине у овом делу југоисточне Европе.

Према његовим речима, цене су двоструко веће него у Сарајеву, нешто веће него у Загребу. Цене најлуксузнијих станова у Београду, Загребу и Љубљани су негде на истој равни.

"Постоји потражња, док постоји потражња закони понуде и тражње заиста то некако регулишу. Нису све цене четири или пет хиљада евра, постоји и сензационализма ту где су просечне цене новоградње у Београду ниже од наведених параметара и зависе од квалитета саме градње, од локације, од микролокације, односа структуре и квадратуре. Паркинг простор је један од пресудних фактора за људе да се одлуче где ће и како ће да одлуче да се сместе и да живе", рекао је Цветковић.

Према његовим речима, Београд се исполаризовао - Нови Београд је део приче за себе као и Чукарица и Врачар - тако да ако људи не могу да пребаце посао где живе, онда ће своје боравиште пребацити да што мање времена изгубе у путу и да живе што комотније.

"Београд је велики град са више од два милиона људи тако да постоји велики број људи који долазе у Београд, али и исто тако људи умиру, деца се рађају, породице се раздвајају, тако да је тржиште веома живо", истакао је Цветковић.

Ккао каже, цене су сада у неком мировању и нису више у порасту - цео Београд се тражи, људи бирају тамо где им одговара и у зависности од финансијских могућности.

"Никада до сада нису биле ниске каматне стопе, никада нису биле негативне каматне стопе на штедњу, велики број људи има могућност да подигне реално повољне стамбене кредите и да реши своје питање било за издавање или за живот", указао је Цветковић.

Говорећи о томе да ли ће цене станова у Београду падати, Цветковић каже да ће цене у главном граду остати стабилне у наредне две године.

Постоје неке најаве, везано за каматне стопе у САД, тако је нажалост почело пре 11 година и у целом свету велика економнска криза. Ни сами стручњаци који се баве макроекономијом не предвиђају такву турбуленцију каква је била 2008. и 2009. године", рекао је Цветковић истичући да велике падове и трендове другачије него што су сада не очекује.

Постоји велика разлика у ценама између Београда и осталих градова у Србији. Како каже, Београд прате Нови Сад као други наскупљи град, затим Ниш. У осталим градовима цене су испод 1.000 евра чак и у новоградњама.

Велики помак је на планинама. "Златибор је већ неколико година популаран као дестинација за куповину мањих некретнина за одмор и уживање и све се више гради на Копаонику", истакао је Цветковић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво