Уз рад до већег самопоуздања особа са проблемима у развоју

Тржиште рада особама са проблемима у развоју тешко је доступно. По Закону у овом тренутку у социјалним предузећима није могуће да се уради процена за радну способност и запошљавање. Самим тим, животна борба родитеља и њихове деце непрестано траје. Зато су се они удружили и одлучили да сами реше проблем. Основали су Удружење које постоји већ 12 година и покушава да одговори на највећи проблем родитеља деце са проблемима у развоју – шта после нас?

Никола и Бата први пут у животу имају посао. Саде босиљак који у народу лечи кашаљ, главобољу, депресију. Међутим, њих двојица негују ову биљку на мало другачији начин.

"Када садимо имамо вуну, пунимо чашице до пола, стављамо семе и прекривамо вуну и то после ставимо у ове рупице и то тако расте уз помоћ лампи", истакао је Никола Крстић.

Прошле сезоне у њиховој, за сада, малој башти, било је и јапанских салата, коријандера, аниса и мајорана. Како би научили да саде све ове биљке, помогла им је Ана, која је по струци агроном.

"То је значи хиропанска производња, једна новина на пољу пољопривреде, гајење биљака воденом хранљивом раствору", каже Ана Милутиновић, радни тренер за особе са проблемима у развоју у удружењу "Наша кућа".

Када заврше са сађењем сви колективно пређу у кухињу. Тамо вредне девојке Наталија и Милица спремају чоколаду са домаћом шљивом и малином, али и кифлице.

 "Лако је, просто као пасуљ само ако је добра воља у питању", каже Наталија Здравковић. 

Милица Секулић истиче да је занат учила од мајке.

 "Ја сам гледала маму како код куће прави, али друкчије је, они нисмо на овакав начин као овде са резом, него ово сабијамо увијамо најобичније, а овде сам више пута овакве правила и код куће кренула да правим, мојој породици пријатељима се мало свиђ", каже Милица.

Захваљујући родитељима деце са проблемима у развоју сви ови млади људи први пут имају шансу да зараде.

"Ово је била идеја да ми покажемо друштву да они могу да буду корисни чланови друштва, да могу да раде и да зарађују и да се њихови производи нађу на тржишту и вреднују као и сви остали производи", наглашава Аница Спасов, председница удружења грађана "Наша кућа".

Додаје да они радећи на овај начин улазе у реалан свет знају да треба вредно и радно да раде и знају да се тај рад њихов вреднује, да могу да нађу и чоколадице и амбалажу свуда у граду и да су то они направили то утиче на њихово самопоуздање.

Пре 12 година ови младићи и девојке били су практично невидљиви на тржишту рада. Данас, од њих можемо да купимо здраву храну и слаткише. Такође, више од 20 компанија редовоно од њих поручује картонску абалажу коју сами праве.

број коментара 0 Пошаљи коментар