Вода се повлачи са поплављених подручја, у Краљеву и даље критично

После обилне кише на снази је ванредна одбрана од поплава, осим у Војводини. Евакуисанo je 297 особа, оштећени су путеви. Вода се полако повлачи из већине поплављених места. Водостај Западне Мораве код Краљева од синоћ је виши два метра. Река се излила у доњем току. Водостај на реци Сави код Шапца у порасту. У наредна два дана падавине мањег интензитета.

Најугроженија подручја су у Краљеву, Книћу, Трстенику, Лучанима, Ивањици, Ариљу, Врњачкој Бањи, Гружи, Гучи, Коцељеви, Свилајнцу, Рачи.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да се ситуација после обилних падавина стабилизује и да ће у чертвртак на седници Владе бити донета одлука о помоћи угроженим подручјима.  

Водостај Западне Мораве код Краљева од синоћ је виши два метра. Река се излила у доњем току. Ситуацију додатно погоршавају нове падавине и подземне воде. У насељу Грдица код Краљева угрожено је неколико стотина кућа. 

Житељи Грдице, села Адрани и насеља низводно према селима Сирча, Витановац и Витковац која су јуче била највише погођена поплавама и где су бујице рушиле мостове и одбрамбене бедеме, апелују да им градски штаб и све службе, почев од Сектора за ванредне ситуације, обезбеде додатну помоћ јер је ситуација алармантна.

У међувремену, насеља Грдице и Готовца погођена су новим поплавним таласима и бујицама.

Мештани кажу да је педесетак кућа је под водом и само је питање времена када ће ући и у остале.

Нестало је и струје због хаварије на нисконапонској мрежи. Квар ће бити отклоњен тек када се вода повуче са поплављеног подручја. 

Градоначелник Краљева Предраг Терзић каже да ће комисије ускоро кренути на терен како би пописале штету у свим пољопривредним домаћинствима и привредним субјектима како би се имали тачна процена штете за коју каже да засигурно неће бити мала.

Терзић наводи да је поплављено 443 објеката, евакуисано 121 лице, оштећено или уништено 16 мостова, док је 20 локалних путева у прекиду.

Додаје да је тешка ситуација на територији свих 68 месних заједница, јер је, како каже, за само три сата пало 84 литара кише по метру квадратном.

Додаје да су све екипе на терену и да раде на санирању штете, која ће према његовој процени бити већа него након изливања река и потока 2014. и 2016. године.

Тешка ситуација је и у селима ка Врњачкој Бањи где има поплављених кућа – највише у Подунавцима, Грачацу и Новом Селу.

У самој Врњачкој Бањи надошла је и Врњачка Река која прети да се излије из препознатљивог корита које пролази кроз само бањско језгро. 

У Книћу је под водом више од 1.200 хектара, 50 породица евакуисано, школе и вртићи не раде. Вода није за пиће, оштећена је пруга, мостови. Одсечен је заселак Мала Река са десетак домаћинстава и две фарме.

"Још увек немамо цифре везано за износ штете која је настала. Нама је акценат на кућама, домаћинствима где су породице претрпеле највеће штете, Мирослав Николић", председник општине Кнић.

У општини Трстеник стање после јучерашњих поплава је изузетно тешко. Киша од јутрос и даље пада, због чега Морава надолази.

Уз Трстеничане и мештани још неколико места у Расинском округу боре се са поплавама. Најтеже је у Селишту где је Риљачка река поплавила осамдесетак кућа. Мештани кажу да је ситуација веома тешка и да немају и пијаће воде. 

Због поплава тренутно је у прекиду регионални пут Краљево-Крушевац са леве стране обале код места Лозна, као и локални пут између Брезовице и Стублице. 

Водостај реке Рашке и њених притока опао је за више од 50 центиметара.

Јуче су се излиле Рашка, Јошаница, Трнавица али и друге мање реке и потоци где реке нису укорићене. Вода се излила у готово свим насељима уз пет река које теку у Новом Пазару.

Низводно низ реку Рашку потопљено је пољопривредно земљиште и под водом су засади малина, њиве и баште. 

Отклањање последица поплава већ почело

Начелник штаба за ванредне ситуације у Лучанима Зоран Вучићевић наводи да се ситуација тренутно стабилизовала. Вода се полако и постепено повлачи у местима где је било плављења домаћинстава услед обилне кише која је изазвала изливање бујичних потока и мањих река.

Људи се враћају у своје домове како би отклонили последице поплава.

Вучићевић наводи да је на територији Лучана потопљено око 200 објеката, неколико привредних друштава, више хладњача, две школе и преко 300 хектара пољопривредног земљишта.

Додаје да је тешка ситуација и у Гучи где је, како каже, поплављено око 100 стамбених објеката, средња школа, неколико хладњача, као и велике површине пољопривредног земљишта.

Тешка ситуација је и у насељу Вича где су се излиле реке Бјелица и Горушица и где је поплављено тридесетак стамбених објеката, хладњача и део школе. Да све рашчисте, мештанима је у помоћ стигла војска. У куће још не могу да се врате.

Мештани кажу да је у Каони, у суседном селу, измерено да је јуче пало 125 литара воде по метру квадратном.

У помоћ су стигли припадници Војске Србије 22. пешадијског батаљона Друге бригаде копнене војске из гарнизона Пожега.  

У Ђераћу је, како каже, пробијен недовршени бедем и поплављено је око 20 кућа.

После снега, мраза и града поплаве су у општину Ивањица стигле као четврта елементарна непогода за месец дана. У кућама муљ, блато. у малињацима камење и нанос. Бујице су оштетиле путеве.

"Колима се не може, небезбедно је и пешке да се пређе преко мостића где је асфлат потонуо", каже мештанин село Радаљево, Славко Мојсиловић.

Водостај Саве код Шапца је у порасту и виши је у односу на јуче за 40 центиметара. Река је на коти од 400 центиметара према мерењу од седам часова. Сава ће према прогнозама и наредних дана битиу благом порасту.

Река Расница у општини Коцељева јуче се излила а данас се вратила у своје корито. Полавила је вртић и три фабричка погона. Малишани из те општине до краја седмице неће ићи у вртић.

Од недеље је у Сремској Митровици на снази ванредна ситуација а у том граду пало је 80 литара кише по квадратном метру. Проблем су подземне воде које су појавиле у подрумима стамбених зграда и напуниле каналску мрежу.

Ванредна ситуација због обилних падавина проглашена је данас и у општини Рача, где су бујични потоци направили велику штету на саобраћајницама, инфраструктурним објектима, пољопривредном земљишту и у домаћинствима.

Нема опасности од изливања река на територији Београда, изјавио је градски секретар за послове одбране и ванредних ситуација Дарко Главаш. Он је прецизирао да је кота на Сави 501 центиметар, а на Дунаву 543 центиметара. 

Упозорење РХМЗ-а

РХМЗ је издао хидолошко упозорење у којем се наводи да ће до среде, 5. јуна, бити у порасту и водостај на Бјелици, Моравици, Скрапежу, Ђетињи, Гружи, као и на горњем току Западне Мораве и Ибру и да ће се кретати око или изнад упозоравајућих нивоа. 

Како се наводи, водостај на Црнци, Лепеници, Лугомиру, Ресави и Белици, као и на Јадру и Колубари са притокама, биће у умереном и већем порасту до среде 5. јуна са могућношћу приближавања упозоравајћим нивоима. 

У РХМЗ-у упозоравају да ће водостаји на банатским водотоцима бити у порасту до 6. јуна и да ће се на Тамишу и Брзави кретати изнад границе редовне одбране од поплава.

Због поплава у прекиду је саобраћај на пругама Лапово-Краљево, између станица Гружа и Губеревац, и Марковац-Ресавица, између станица Свилајнац и Деспотовац. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво